KFL firar 200 forskningsprojekt – stödet bakom regionens forskning
Publicerad: 2025-05-05 14:37
När du läser om forskningsframsteg inom Region Örebro län, då finns det ofta forskningsstödjande personal som varit med och hjälpt till. På Kliniskt forskningslaboratorium (KFL) i Örebro pågår ett viktigt arbete för att stötta forskare i hela regionen. ”Vi kan nu fira en viktig milstolpe. Vi har varit med och hjälpt 200 forskningsprojekt sedan 2014”, säger Robert Kruse, tillförordnad enhetschef.

KFL i ett av deras laboratorium. Foto: Elin Abelson/Region Örebro län.
– Vi är 12 personer med olika spetskompetens, från biomedicinska analytiker till ingenjörer och molekylärbiologer. Tillsammans bildar vi ett unikt stöd för forskare som behöver hjälp med allt från provinsamling till avancerade cell- och molekyläranalyser, berättar Robert Kruse, som i grunden är disputerad molekylärbiolog och ansvarar för olika instrument- och metodområden.
Bakom siffrorna döljer sig ett brett spektrum av forskningsinsatser – från vardagsnära kliniska studier till avancerade metodutvecklingsprojekt. En av de som varit med längst är Lena Jansson, biomedicinska analytiker, som ofta hanterar provinsamling i kliniska studier.
– Varje studie är unik. Pärmar med detaljerade instruktioner för hantering finns för varje studie. För digital spårbarhet och utskrift av etiketter till varje rör som ska in i frysen används FreezerPro. Det gäller att kunna spåra varje prov – oavsett om det ska analyseras, sparas i biobank eller destrueras på patientens begäran, säger Lena Jansson.
Hon får medhåll från sin kollega Anders Bäckman, disputerad molekylärbiolog, som bland annat arbetar med experimentella projekt och genetiska metoder, lyfter fram hur deras arbete spänner över hela forskningsprocessen.
– Vi hjälper till från idé till publicerad artikel. Vi sätter upp nya metoder, optimerar dem, utför analyserna och bidrar även till dataanalys och manusarbete. Det handlar om att forskarna ska få rätt stöd i rätt tid – och att forskningen håller hög kvalitet, säger Anders Bäckman.
Verksamhetens arbete blev särskilt synligt under pandemin, när en rad covid-19-relaterade projekt behövde stöd med provhantering och analyser. Men behovet av deras insatser sträcker sig långt bortom kriser.
Verksamhetens dubbla stöd i forskningsprocessen
Två huvudsakliga grenar genomsyrar verksamheten - dels stöd vid insamling och hantering av biologiska prover för biobankning, dels avancerade cell- och molekyläranalyser. Oavsett om det handlar om val av rör, centrifugeringsmetoder, cellodling, cytometri eller masspektrometri, är målet detsamma: att möjliggöra forskning som gör skillnad för patienterna.
– Det roligaste är att få vara en del av forskningen som faktiskt kan leda till bättre diagnostik, nya behandlingar eller ökad förståelse för sjukdomar, säger Lena Jansson.
För forskare som vill ha hjälp är vägen in enkel: via funktionsmejlen till KFL eller den nya samverkansvägen "En väg in" vid KFC, där flera stödfunktioner samverkar för att ge ett koordinerat och effektivt forskningsstöd.
– Vi vill att forskarna ska veta att vi finns här – från det lilla pilotprojektet till de stora multicenterstudierna. Alla är välkomna, och vi ser fram emot att hjälpa till med fler projekt framöver, avslutar Robert Kruse med ett leende.

Lena Jansson, biomedicinska analytiker. Foto: Elin Abelson / Region Örebro län.

Anders Bäckman, disputerad molekylärbiolog. Foto: Elin Abelson / Region Örebro län.

Robert Kruse, tillförordnad enhetschef. Foto: Elin Abelson / Region Örebro län.
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Skicka gärna förslag till oss på hur sidan kan förbättras
Tack för din återkoppling!
Senast uppdaterad: den 5 maj 2025