Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Hur vi som patienter och besökare tas om hand av personalen är förstås avgörande för att vi ska känna oss välkomna och omhändertagna i en vårdsituation. Men för att känna sig trygg i en miljö är det viktigt att hela rumsgestaltningen är genomtänkt. Färgsättning, val av möbler och inredning, belysning, skyltning med mera måste planeras noga för att lokalerna ska fungera och kännas tillförlitliga. Inte minst konsten har en viktig funktion att fylla för helhetsupplevelsen - tomma väggar skapar en känsla av att något fattas, när konsten är på plats upplevs det ofta som att man flyttat in ”på riktigt”.

Att placera konst i vårdmiljö och i Regionens övriga lokaler kräver noggrann planering och anpassning till olika verksamheter och rum. Ett konstverk kan ha olika funktion för olika betraktare - någon vill bara ha något vackert att vila ögonen på, en annan behöver distrahera sin oro och söker efter något som utmanar eller väcker nya tankar, en tredje använder konsten som möjlighet att starta ett samtal med någon man inte känner. Sist men inte minst kan ett konstverk ha en viktig funktion som vägledning och hjälp till orientering.

Det är förstås inte möjligt att hitta konstverk som passar för precis alla, men genom att skapa en bredd på våra inköp i fråga om motiv, tekniker och konstnärliga uttryck, så är förhoppningen att alla ska hitta åtminstone en favorit bland alla våra konstverk.

KONSTVANDRINGAR

Den gamla Konstslingan på USÖ är nedlagd på grund av att kulvertplan har stängts av för allmänheten. Nu finns nya möjligheter att upptäcka konsten på USÖ i våra nya Konstvandringar.

 

Katalog om konsten i H-huset

Om du vill veta mer om konsten i H-huset så finns en katalog att hämta i receptionerna i M- och H-huset. Det går också att ladda hem katalogen genom att klicka på bilden nedan.

 

Kontakter

Karin Jarlborg, Kristin Rapp, Paul Grähs

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 5 april 2023