Du är på Region Örebro läns webbplats.

Logotyp för webbplatsen Logotyp för webbplatsen

Barn- och ungdomsmedicin neonatalavdelning 35 A USÖ

På neonatalavdelningen vårdas för tidigt födda och sjuka nyfödda barn. Vårdtiden varierar från några timmar till några månader.

Du som förälder är den viktigaste personen för ditt barn och det är bra om du eller någon annan nära anhörig kan vara hos barnet dygnet runt.

Telefonnummer

019-602 11 49

Telefonnummer

019-602 11 27

Besöksadress

Entré B, våning 5,

Hitta på sjukhusområdet - USÖ

Har du tagit dina vaccindoser mot covid-19?

Vaccination är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk i covid-19.

Nu erbjuder vi alla som är 18 år eller äldre en ny påfyllnadsdos.

Boka tid eller kom på drop-in (1177.se)

Du som förälder är den primära vårdaren och den viktigaste personen för ditt barn. Vi som arbetar på avdelningen finns som ett stöd för att stärka dig i din föräldraroll och minska de barriärer som vården utgör mellan dig och ditt barn. Närhet, hud- och röstkontakt är lika viktigt som den medicinska behandlingen. Ditt barn ska om möjligt ha någon anhörig hos sig på avdelningen dygnet runt.

Barnets naturliga vårdplats är att vårdas hud-mot-hud hos en förälder eller hos en annan person i barnets närhet. Hud mot hudkontakt  har många gynnsamma effekter som exempelvis minskad smärtupplevelse, ökad anknytning, främjande av bröstmjölksproduktion, stabilare blodsocker och positiva effekter på utvecklingen av barnets hjärna.

Vi arbetar för en familjecentrerad utvecklingsstödjande neonatalvård. Det betyder att vi arbetar för att stödja varje barn individuellt efter barnets egen förmåga och dess behov. Därför anpassar vi vården och miljön till vad barnet mår bra av och trivs med.

Neonatal hemvård

I slutet av er vårdtid på avdelning 35 kan det bli aktuellt med neonatal hemvård. Neonatal hemvård innebär att barnet vårdas i hemmet av dig som förälder men fortfarande är inskriven på neonatalavdelningen. Vi gör hembesök en till två dagar i veckan. Du kan vända dig till avdelningen dygnet runt för rådgivning under tiden ni är inskrivna i hemvården. Detta brukar vara ett omtyckt och tryggt sätt att avsluta sin sjukhusvistelse hos oss.

Boende på avdelningen

På avdelningen finns fem familjerum där barn och föräldrar bor i samma rum. För de föräldrar som inte vårdar sina barn på familjerum finns möjlighet till övernattning i anslutning till avdelningen.

Mat till dig som förälder 

Avdelningen bjuder på frukost och kvällsfika. Övriga måltider behöver du ordna med själv. På avdelningen finns ett föräldrapentry med möjlighet att förvara och tillaga mat. Endast du som förälder får vistats i pentryt. Det finns också caféer och restauranger på sjukhusområdet som du kan köpa mat och fika vid.

Hav a java, L-huset

Här kan du köpa smörgåsar, kaffe, fikabröd mm.

Öppettider och utbud

Hav a java, Gallerian M-huset

Serverar varm mat, kaffe och fikabröd. Här kan du också köpa matlåda att värma själv, godis, tidningar och annat.

Öppettider och menyer hos Hav a java

Lunchrestaurangen F-huset

Öppet: måndag- fredag kl. 11.00 - 14.00

Lunchmeny

Region Örebro läns lunchrestaurang ligger en trappa upp i F-huset vid hiss F2.

Här serverar vi tre varmrätter varje dag varav ett vegetariskt alternativ. Vi erbjuder även dagens soppa, dagens sallad och lättare lunch som bakad potatis och pajer.

Inom Region Örebro län arbetar vi aktivt med att införa allt mer ekologiska råvaror. Vår målsättning är minst 55 % ekologiska inköp år 2025.

Alla våra rätter är CO2 beräknade för att du ska kunna göra ett aktivt val för miljön.

Matkällaren B-huset

Öppet: måndag – fredag kl. 11.00 - 13.30

Lunchmeny

Region Örebro läns restaurang Matkällaren ligger i B-husets källarplan, direkt till vänster från entrén. 

I Matkällaren serveras en varmrätt och en sallad varje dag. Matlådor finns till försäljning för dig som är på språng. Vi erbjuder även bakad potatis och paj för en lättare lunch. Det finns även kaffe med kaka samt smörgåsar till försäljning.

Inom Region Örebro län arbetar vi aktivt med att införa allt mer ekologiska råvaror. Vår målsättning är minst 55 % ekologiska inköp år 2025.

Alla våra rätter är CO2 beräknade för att du ska kunna göra ett aktivt val för miljön. 

Pressbyrån A-huset

Här kan du köpa kaffe, varma mackor och liknande. Du kan även köpa matlåda att värma, godis, tidningar och liknande. 

Öppettider och utbud

Spring café och restaurang, X-huset

Serverar varm mat, kaffe och fikabröd. Du kan även hämta kall matlåda och värma själv. Ligger i X-huset (Campus USÖ).

Öppettider och lunchmeny

Mobiltelefon och wifi

Du får använda din mobiltelefon i allmänna utrymmen på sjukhuset/vårdinrättningen. På vissa platser finns skyltar med förbud och här ska mobiltelefonen vara avstängd, annars kan den störa medicinsk utrustning.

Det är inte tillåtet att använda mobiltelefonen för att ta bilder eller spela in ljud på våra sjukhus eller vårdinrättningar. För detta krävs tillstånd. 

Förbud eller speciella regler för mobilanvändning kan finnas på vissa avdelningar.

På sjukhuset finns ett gästnätverk ”rol-guest” som är fritt att använda så länge du följer användarvillkoren. Ingen inloggning krävs.

Mobiltelefon på avdelningen

För att undvika störningar i den medicinsktekniska utrustningen ska din telefon vara på ett avstånd på minst 0,5 meter från utrustningen. WIFI får vara påslaget och alla som vistas på avdelningen får gratis använda det trådlösa gästnätverket. 

Parkering

Parkeringsmöjligheter finns både i parkeringshus plan 1 samt markplan framför M-huset, på de gröna parkeringsplatserna. Du kan betala via swish, kort eller appen ”Flowbird”. Du som har behov av att parkera en längre tid på USÖ kan köpa parkeringstillstånd i någon av sjukhusets informationsdiskar.

Nedan är en QR-kod som går till appen. 

imagesgtr.png

Tvättmaskin

På avdelningen finns det tvättmaskin som kan användas för att tvätta era kläder.

 

När du ska på besök på neonatalavdelningen

Anhöriga och friska syskon i skolåldern är välkomna att besöka avdelningen. Kontakta personalen innan besöket. Barn i förskoleålder behöver vara hemma från förskolan i fem dagar innan besök.

Undantag gällande besökstider

Under vissa perioder har vi  undantag från våra fria besökstider. Till exempel så har vi ett totalt syskonförbud i samband med influensatider.

God handhygien är viktigt för allas säkerhet

För att undvika smitta har personalen som rutin att sprita sina händer före och efter varje patientkontakt och vi använder handskar och skyddsförkläden när det behövs. Personalen har kortärmade arbetskläder och inga klockor eller ringar.

God handhygien är viktigt även för patienter och besökare. Handdesinfektionsmedel finns på toaletter, vid tvättställen och på sänggavlarna. Tillsammans kan vi hjälpas åt att hindra spridning av smitta bland våra patienter som ibland är väldigt sjuka och sköra.

Undvik parfym och starka dofter

Av hänsyn till andra patienter som kan ha andningsbesvär eller allergier.

Rond - när du träffar läkare

När läkarna går rond på din avdelning har du möjlighet att tala med den läkare som ansvarar för dig. Du kan också be om ett enskilt samtal med din läkare eller annan personal. Vill du veta när ronden görs på din avdelning, fråga personalen. Ibland får du också en folder med information när du läggs in.