Centrum för huvud- och halsonkologi USÖ
Elakartade tumörer inom öron, näsa och hals är ovanliga men de har stor betydelse för den som drabbas och påverkar viktiga funktioner som andning, tal och sväljning. Centrum för huvud- och halsonkologi har skapats för att förbättra vården för patienter med tumörer i huvud- och halsområdet. Centrumet samordnar alla tillgängliga resurser på Universitetssjukhuset Örebro för den här patientgruppen.
Vid centrumet har vi ett nära samarbete mellan flera kliniker inom både forskning och högspecialiserad vård. Här utvecklas nya behandlingsmetoder för en optimal vård och behandling av patienter som kommer från hela landet och även andra delar av Europa.
Varje patient utreds med stor noggrannhet och med upprepade bedömningar (Second opinion) av palpationsfynd, vävnadsprover, röntgenundersökningar med mera.
Centrum för huvud- och halsonkologi registrerar regelbundet alla behandlingsresultat. Årligen görs en genomgång och översyn av resultaten. Vi deltar i nationella behandlingsstudier och Svenskt kvalitetsregister för huvud- och halscancer.
Vi träffar våra patienter här
Första gången vi träffar en ny patient tar vi emot hen på Öron- näs- och halsmottagningen på Universitetssjukhuset Örebro.
Uppföljande besök och behandling sker på flera olika öppenvårds- och slutenvårdsenheter på universitetssjukhuset:
Öron-, näs- och halsmottagningen USÖ
Vårdenhet hud- plastik och öron (avd 42) USÖ
Registrera ditt besök innan du går till din mottagning
Från och med den 19 september inför vi centralkassor och självincheckning vid alla huvudentréer vid länets sjukhus. Mottagningarnas kassor upphör. Vissa undantag finns.
Snart dags för höstens vaccination
Höstens årliga vaccinationsinsats mot influensa, covid-19 och pneumokocker startar den 15 oktober för alla personer som är 65 år eller äldre och för personer som tillhör en riskgrupp. För dessa grupper är vaccinationerna gratis. Vaccination skyddar mot allvarlig sjukdom. Boka din tid här (1177.se)
Bedömning av ny patient
Vi gör en ny bedömning av vävnadsprover, röntgenbilder och annat material som tagits fram tidigare. Oftast gör vi också en undersökning där vi ser och känner på tumören under narkos.
Alla patienter bedöms sedan på en rond där flera olika specialister deltar. Här beslutar man om vilken behandling man ska rekommendera.
Second Opinion
Behöver du som patient eller läkare en second opinion, en kompletterande bedömning av sjukdom eller behandling inom Huvud- och halsområdet kan du vända dig till oss.
Du blir ombedd att skicka över journalhandlingar och bilder (röntgenbilder på CD skiva). Handlingarna gås igenom av en specialist eller ett team som kommer med ett utlåtande över diagnos och behandlingsmöjligheter. I detta ingår även att vi kan åta oss att utföra den föreslagna behandlingen.
Vill du ha ett skriftligt medicinskt utlåtande från våra experter utifrån den information vi fått, kan vi hjälpa dig med det mot viss kostnad.
Extern strålbehandling
Extern strålbehandling utgör en av grundstenarna vid behandling av tumörer i huvud-halsområdet. Vi har en modern strålbehandlingsavdelning med korta väntetider och omfattande erfarenhet av behandling av huvud-halscancer. Behandlingsresultaten följs kontinuerligt upp i vårt eget tumörregister.
Brachyterapi
Sedan 15 år tillbaka behandlar vi med brachyterapi som komplement till den externa strålbehandlingen eller som enda behandling. Resultaten följs upp i vårt tumörregister. Internationellt sett har vi bra resultat med få komplikationer.
Medicinsk tumörbehandling
Vi har även stor erfarenhet av medicinsk tumörbehandling av huvud-halscancer.
Remiss eller egen vårdbegäran
För att bli patient hos oss behövs en remiss.
Det får du till exempel av din läkare på vårdcentralen
om läkaren tycker du behöver hjälp från oss.
Läkaren skickar remissen till oss.
Egen vårdbegäran
Du kan också skriva en egen vårdbegäran.
Du kan använda e-tjänst här på datorn eller telefonen.
eller du kan fylla i en blankett och skicka med post.
Här kan du läsa mer om egen vårdbegäran (sidan är inte på lättläst).
Remiss
Remissen ska ställas till:
Öron- näs- och halsmottagningen
Universitetssjukhuset Örebro
701 85 Örebro
Fax: 019-602 32 90
Checklista
Checklistan har tagits fram i syfte att förbättra informationen mellan oss och våra remittenter
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Skicka gärna förslag till oss på hur sidan kan förbättras
Tack för din återkoppling!
Senast uppdaterad: den 6 mars 2024