Lägesbild corona 21 april – film (teckenspråkstolkad)

Region Örebro läns lägesrapportering kring corona.

Se inspelningen från Region Örebro läns lägesbild av coronasituationen i länet. Filmen är teckenspråkstolkad.

• Antalet bekräftade fall: 650
  • Antalet inlagda på sjukhus: 61
  • Antal som ligger på intensivvårdsavdelning: 19
  • Antal avlidna: 36
    Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare
  • Fler kvinnor än män är smittade, störst andel i åldersgruppen 50-59 år.
  • Det finns smittade i alla länets kommuner, flest i Örebro följt av Karlskoga och Lindesberg. I exempelvis Örebro finns smitta i alla delar av kommunen.
  • Smitta har konstaterats på boenden, ex korttidsboendet Tullhuset i Örebro. Smitta har kommit in via en person som tidigare vårdats på USÖ, där man sett fortsatt spridning inom boendet. Man har arbetat intensivt med att begränsa spridningen via ökad information om skyddsutrustning och vårdrutiner.
  • Fortsätt samma rekommendation som tidigare; undvik trängsel på restauranger och caféer, tvätta händer, håll avstånd, res inte i onödan, skydda de äldre.
    Claes-Mårten Ingberg, chefläkare
  • Regionen är kvar i förstärkningsläge vilket innebär att man har dagliga avstämningar för att bedöma läget. Arbetet fortsätter med att säkerställa resurser som vårdplatser, material och personal. Trots att belastningen varit oförändrad den senaste veckan är sjukvården fortfarande hårt ansträngd.
  • Planering pågår för rehabilitering, eftersom de patienter som vårdats på intensivvård behöver träna både andning och styrka. Arbete pågår även för att ha en bra balans mellan covidpatienter och andra patienter.
  • Betydligt färre patienter söker vård på akutmottagning nu. Det är viktigt att inte vänta för länge om man har symtom som kan vara allvarlig sjukdom, även om det inte är coronasmittade patienter.
Kristian Thörn, överläkare Anestesi- och intesivvårdskliniken
    Inleder med att tacka personalen inom anestesi- och intensivvårdskliniken som ställt om och utökat vården väldigt mycket på kort tid.
  • På USÖ har IVA-platserna ökat från 12 till 27, och kan utökas till 33 om det behövs. Imorgon flyttar man in i det nybyggda H-huset med 4 nya platser, 7 månader tidigare än planerat.
  • På Karlskoga lasarett har IVA-platserna ökat från 4 till 12, varav 8 är covid-platser. I
  • Lindesberg har man ökat från 4 till 8 IVA-platser, varav 6 är covid-platser.
  • Antalet inlagda patienter har legat stabilt runt 20 den senaste veckan.
  • Totalt har det varit 58 inskrivningar på intensivvården, vilket omfattat 53 individer. Fem av dessa har varit patienter från Sörmland.
  • Hittills har 6 personer avlidit, vilket är cirka 10 procent av de som vårdats på intensivvården.
De flesta vårdas i respirator, vilket är påfrestande och smärtsamt. Eftersom sjukdomen är ny lär sig sjukvårdspersonalen hela tiden nya saker om den. Det kommer t.ex. krävas en lång återhämtning när patienterna skrivs ut från intensivvården.

Sidan granskades den 11 maj 2020

Innehållsansvarig: Johanna Berglund