Lägesbild corona 28 april – film (teckenspråkstolkad)

Region Örebro läns lägesrapportering kring corona.

Se inspelningen från Region Örebro läns lägesbild av coronasituationen i länet. Filmen är teckenspråkstolkad.

• Antalet bekräftade fall: 934
  • Antal avlidna: 59

Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare
  • Fortsätt att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Befolkningen har ett ansvar för att minska smittspridning. Det kommer att fortsätta att vara samhällsspridning en lång tid framöver. Den strategi som Sverige valt bygger på att alla hjälper till att minska smittspridningen. Extra viktigt att tänka på detta inför de kommande helgerna med exempelvis Valborg och Ramadan.

Claes-Mårten Ingberg, chefläkare
    • Arbetet med att säkra resurser som vårdplatser, material och personal fortsätter, både för att vårda covid-patienter och andra patienter. Situationen just nu ser bra ut, och vi fortsätter att arbeta för att det ska fortsätta finnas material, vårdplatser och personal.
    • Behovet av att kunna ta hand om de som behöver eftervård och rehabilitering efter covid-19 kommer att öka den kommande tiden. Sjukvården planerar för återbesök av covid-patienter.
    • För att använda sjukvårdens resurser på bästa sätt pågår arbete med att återta delar av den ordinarie verksamheten. Kliniker kommer inom kort att börja kalla patienter till besök och operationer. Det är viktigt att de patienter som kallas kommer till sina läkarbesök eller andra behandlingar.
    • Undvik inte att söka vård om du behöver det. Alla som behöver vård har rätt att söka sig till sin vårdcentral, psykiatrin eller akutmottagningen. Det gäller både de som är smittade av corona och andra patienter. Ring 1177 om du är osäker.
    • Ta det lugnt under helgen. Undvik potentiellt farliga sporter, lekar och hemmafixarprojekt. Undvik aktiviteter som kan leda till stora olyckor.

Karin Haster, områdeschef psykiatrin
    • Psykiatrin har förberett olika planer för att kunna ta hand om patienter som söker vård utifrån covidläget.
    • Öppenvården ställer om från fysiska besök till digitala besök. Gruppaktiviteter har pausat.
    • Vårdavdelningarna och vårdplatser ställs om utifrån att flera medarbetare är sjuka. Psykiatrin jobbar nära närsjukvården och den som har frågor ska ta kontakt antingen med psykiatrin eller med närsjukvården.

Sidan granskades den 11 maj 2020

Innehållsansvarig: Johanna Berglund