Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Lägesbild corona vecka 41

Antalet smittade personer i Örebro län ökar och Smittskyddsenheten ser nu ett tydligt trendbrott. Samtidigt införs striktare förhållningsregler för personer som lever i samma hushåll som en person som är smittad.

Av totalt 4 655 prover som togs i Örebro län förra veckan var cirka 3,4 procent positiva. Det kan jämföras med veckan innan då andelen positiva prover var cirka 1,3 procent. Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län, beskriver nu ett tydligt trendbrott när det gäller smittspridningen i Örebro län.

– Det är en markant ökning i antalet positiva prover mellan vecka 39 och 40. Även om vi tidigare sett variationer mellan veckorna är detta en stor skillnad som inte kan förklaras av en ökad provtagning. Flest antal smittade finns bland personer i övre gymnasieåldern och framförallt bland 20-29-åringar, säger hon.


Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare. Foto: Region Örebro län

Örebro län hade under förra veckan det högsta antalet positiva fall sedan i slutet på maj. När fallen ökar blir smittspårningen mer resurskrävande och det blir svårare att bryta smittspridningskedjor.

– Vi ser smittspridning i samband med stora sociala sammanhang där man inte har följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer, till exempel i samband med större fester. I den situation vi befinner oss i är det viktigt att följa de allmänna smittskyddsåtgärderna. Vårt agerande nu har avgörande betydelse för hur smittspridningen utvecklas i höst. Även om det förekommer lättnader i restriktionerna nationellt, är det av största vikt att var och en tar sitt personliga ansvar för att stoppa smittan, säger Gunlög Rasmussen.

Hushållskontakter ska stanna hemma i sju dagar

Covid-19 sprids framför allt inomhus och vid nära kontakt med andra människor. Att personer i samma hushåll, så kallade hushållskontakter, smittar varandra är en av de vanligaste smittvägarna. Enligt rekommendationer från Folkhälsomyndigheten införs därför förhållningsregler till hushållskontakter. Förhållningsreglerna ges av behandlande läkare och kommer att börja gälla i Region Örebro län från och med den 7 oktober.

– Hushållskontakter ska vara hemma från arbetet, gymnasiet eller universitetet sju dagar från den smittade personens provtagningsdatum. Efter fem dagar ska den som är hushållskontakt ta ett PCR-test för covid-19, även om personen inte har några symtom, och därefter invänta provsvar, säger Gunlög Rasmussen.

Genom att hushållskontakter betraktas som möjliga fall och får förhållningsregler kan smittspridningskedjorna hindras mer effektivt. Barn i förskola, grundskola eller gymnasiesärskola är undantagna och kan gå till skolan som vanligt förutsatt att de mår bra.

De senaste siffrorna över antalet fall

  • Antal bekräftade fall i Region Örebro län: 3 142
  • Covid-patienter på vårdavdelning: 0
  • Covid-patienter på intensivvårdsavdelning: 0

Här hittar du dagligt uppdaterad statistik i detalj från Region Örebro län >>


Lägesbild corona

Varje vecka läggs en ny lägesbild ut som beskriver coronasituationen i Örebro län.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 23 november 2020

Innehållsansvarig: Gunlög Rasmussen

Publicerad av John Swensson