Lägesbild corona vecka 42

Smittspridningen av covid-19 fortsätter att öka i Örebro län. Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare, oroas över utvecklingen: ”Det är viktigt att vi alla gör allt vi kan för att bryta detta”, säger hon.

Under förra veckan fortsatte ökningen av positiva fall av covid-19. Av totalt cirka 5 000 PCR-prover var knappt 250 positiva. Det motsvarar ungefär 80 fall per 100 000 invånare i länet.

Högst antal provtagna och flest antal positiva fall finns bland personer i åldrarna 20-29 år. Bland dem testades sammanlagt 80 personer positivt för covid-19 förra veckan.

– Det är oroande att smittspridningen fortsätter uppåt och viktigt att vi alla gör allt vi kan för att bryta detta, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län.

Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare. Foto: Region Örebro län

Smittspridning sker bland annat på arbetsplatser

Smittspridningen sker inom flera olika verksamheter. Det uppstår bland annat smitta i samband med idrottsaktiviteter, på arbetsplatser och efter sociala evenemang, som till exempel fester. Det förekommer också fall på skolor och på Örebro universitet.

– Det handlar främst om situationer där människor har nära kontakt med varandra. Det går att bryta smittspridningskedjor om vi håller avstånd, tvättar händerna noga och ofta och är hemma när vi är sjuka. Det är också viktigt att de som är covid-smittade följer de förhållningsregler som de får och att de deltar i smittspårningen, säger Gunlög Rasmussen.

De senaste siffrorna över antalet fall

• Antal bekräftade fall i Region Örebro län: 3 411
  • Covid-patienter på vårdavdelning: 3
  • Covid-patienter på intensivvårdsavdelning: 0

Här hittar du dagligt uppdaterad statistik i detalj från Region Örebro län >>

Folkhälsomyndighetens råd

Region Örebro län vill påminna alla våra invånare att följa Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer:

• Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld.
  • Har du nytillkomna symptom på covid-19 som inte går över inom ett dygn bör du kontakta 1177 för att se vad som gäller i den region där du bor för att lämna prov för covid-19, förutsatt att symtomen inte kan förklaras av andra sannolika orsaker så som känd allergi, migrän eller spänningshuvudvärk.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten, i minst 20 sekunder.
  • Håll en armlängds avstånd till andra både inomhus och utomhus.
  • Om det är möjligt, färdas på ett annat sätt än med allmänna färdmedel eller kollektivtrafiken, till exempel gå eller cykla.
  • Välj ett färdmedel där du kan boka plats eller ett där du kan undvika trängsel.
  • Håll avstånd till andra på bussen, tunnelbanan, spårvagnen och andra allmänna färdmedel.
  • Undvik att delta i större sociala sammanhang som fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop. När det gäller begravningar har Svenska kyrkan och Myndigheten för stöd till trossamfund information om hur dessa kan genomföras för att förhindra smitta av covid-19.
  • Håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym.
  • Är du 70 år eller äldre är det extra viktigt att du undviker platser där människor samlas och att du begränsar dina fysiska kontakter.

Sidan granskades den 23 november 2020

Innehållsansvarig: Gunlög Rasmussen