Lägesbild corona vecka 46

Se Region Örebro läns Lägesbild corona om den allvarliga smittspridningen i länet. Vid lägesbilden deltog Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare, Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör och Martin Sundqvist, överläkare klinisk mikrobiologi.

Sändningen är teckenspråkstolkad.

Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare

• Regionen har de senaste veckorna sett en enormt snabb ökning av antalet smittade i covid-19. Det är samma utveckling som på många platser i övriga Sverige.
  • Förra veckan var det 1 200 positiva fall, det kan jämföras med 1 000 veckan innan. De flesta fallen finns i åldrarna 20-49 år.
  • Vår region provtar flest i landet sett till invånarantal. Enbart personer med symtom eller som har fått en uppmaning av vården ska provta sig.
  • De allmänna råden räcker inte nu, vi behöver minska antal kontakter så mycket vi kan och bryta smittspridningskedjorna.
  • Viruset smittar främst inomhus, där det är svårt hålla avstånd och man vistas under längre tid. Kall, torr luft underlättar också spridningen.
  • Vi måste skydda de miljöer vi måstes vistas i som skolan och arbetet och avstå fritidsaktiviteter.
  • Undvik att träffa andra än de du bor med, undvik fritidsaktiviteter, föreställningar, affärer. Viktigt att verksamheter gör det lätt för individen att göra rätt.
  • En person som är smittsam utan att veta om, kanske smittar tre andra, som i sin tur smittar tre andra, på tio dagar går det från en till tio smittade. Vi måste bryta detta genom att minska antalet kontakter.
  • Den svenska linjen bygger på solidaritet och ansvar. De måste fungera.
  • Läs mer om de lokala råden: https://www.regionorebrolan.se/sv/Om-regionorebrolan/Press/Nyheter/Nyheter-Corona/Lokala-allmanna-rad-infors-for-att-forhindra-smittspridning-i-Orebro-lan/

Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör

• Många människor behöver vård nu och det är ett ansträngt läge inom hälso- och sjukvården.
  • Just nu vårdas 41 personer på regionens sjukhus, varav tre inom intensivvården.
  • 40 vårdplatser är dedikerade till covid-vård, de kan snabbt dubbleras om det skulle behövas, varje ökning för covid-vård betyder dock mindre plats för annan vård.
  • Vi har ett tajt samarbete med kommunerna, för att de ska kunna ta hand om de äldre på bästa sätt.
  • Vi har sett en liten påverkan på den planerade vården, vi kommer att behöva minska den planerade vården de närmaste veckorna. Om vi bryter vi smittkedjorna behöver vi inte minska lika mycket.
  • Personalen är trötta, oroliga, utmattade, det viktigaste vi kan göra för dem är att minska smittspridningen.

Martin Sundqvist, överläkare, klinisk mikrobiologi

• Vi har behövt minska provtagningstakten på labb, som har varit bland de snabbaste i landet.
  • Vi har behövt bromsa ökningstakten, det beror på att vi försöker hantera situationen nu så att det inte blir kö, från och med i måndags skickar vi 500 prover om dagen till ett externt labb som heter ABC-labb, det kompletterar SVA.
  • Laboratorieanalys av SARS Cov 2 är ganska avancerad och det finns begränsat med personal som kan göra detta, personalen är trötta och behöver en paus, vi kan därför inte öka nu som vi gjort tidigare.
  • Det läggs ut nya tider för provtagning varje dag. Det är bara de som har symtom på smitta eller som har blivit uppmanade av vården som ska ta prov. Andra initiativ är inte föremål för provtagning. Följer man detta är det lättare för dem som behöver att få en tid.
  • Svarstiden är lite längre nu, cirka 48 timmar.
  • Det är imponerande hur Sveriges labb har svarat upp mot kraven som kom i april, kapaciteten har nåtts med råge och ändå räcker det inte till.

Sidan granskades den 16 november 2020

Innehållsansvarig: Johanna Berglund