Lägesbild corona 14 april – film (teckenspråkstolkad)

Region Örebro läns lägesrapportering kring corona.

OBS: Efter den webbsända presentationen kom besked om att flytten av akutmottagningens entré skjuts fram ett dygn till torsdag den 16 april.

Se inspelningen från Region Örebro läns lägesrapport om coronasituationen i länet. Inspelningen är teckenspråkstolkad.

Antalet bekräftade fall: 439
Antalet inlagda på sjukhus: 67
Antal som ligger på intensivvårdsavdelning: 20
Antal avlidna: 12

Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare
Fler kvinnor än män har testats positiva i Örebro län.
Flest fall finns i åldersgruppen 50-59 år i Örebro län.
Förra veckan provtogs:
500 patienter på sjukhus eller vårdboende, varav 20 procent var positiva.
700 personal inom vården, varav 10 procent var positiva.

Tidigare simuleringar har visat ett behov av 120 platser på vårdavdelning och 40 platser inom intensivvård. Nya simuleringar leder till högre skattat behov, 260 platser på vårdavdelningar och 50 platser inom intensivvård. Arbetet med simuleringar fortsätter.

Claes-Mårten Ingberg, chefläkare
Läget inom vården under påskhelgen har varit ansträngt men kontrollerat.
Under veckan väntas stora leveranser av munskydd och visir.

Elisabeth Liljekvist, chef närsjukvård norr
Primärvården i den norra delen av Örebro län samlokaliserar vårdcentraler för att frigöra personal. Freja och Storå vårdcentraler flyttar sina fysiska besök till Lindesbergs vårdcentral. Patienter kan fortsätta att använda samma telefonnummer som vanligt eller ta kontakt med sin vårdcentral via 1177.
Den personal som frigörs kommer stötta den kommunala hemvården där behoven av medicinsk kompetens ökat.

Ingunn Granum verksamhetschef akutkliniken USÖ
Från den 15 april öppnar akutmottagningen en ny entré i det nya ambulansintaget i H-huset. Den nya entrén ersätter de tält som funnits utanför akutmottagningen ett par veckor.
I den nya entrén kommer patienterna sorteras utifrån om de har luftvägsinfektioner eller inte.
Efter presentationen kom besked om att flytten av akutmottagningens entré skjuts fram ett dygn till torsdag den 16 april.

Sidan granskades den 11 maj 2020

Innehållsansvarig: Johanna Berglund