Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Donationsveckan syftar till att få fler att ta ställning: "Många väntar på transplantation"

Över 800 personer väntar på ett nytt organ i Sverige. Ännu fler väntar på transplantation av vävnad. För att få fler att ta ställning till donation deltar Universitetssjukhuset Örebro i Donationsveckan den 4-10 november.

Åtta av tio svenskar är positiva till organ- och vävnadsdonation. Det visar en undersökning som Socialstyrelsen har gjort. Trots det är det många donationer som inte genomförs. En anledning är att varken sjukvården eller de anhöriga vet vad den avlidne har för inställning till donation.

- Det viktigaste är att du pratar om din inställning till donation med dina närstående. Då vet de vad de ska svara när de får frågan om donation. Man kan göra sin vilja känd på olika sätt, säger Lisa Dahlström, regionsamordnare för Hornhinnebanken, USÖ.

Få hjälp med att registrera sig
Under Donationsveckan, den 4-11 november, finns en informationsdisk om donation i Gallerian på USÖ. Där kan alla som vill få hjälp att registrera sig i donationsregistret. Men det går också bra att själv registrera sig via nätet: www.socialstyrelsen.se/ansok-och-anmal/donationsregistret/

- Varje vecka registrerar sig 700-800 personer. Under Donationsveckan brukar antalet tiodubblas, säger Lisa Dahlström.

Det går även att donera vävnad

I donationsregistret finns sammanlagt cirka 1,5 miljoner människor registrerade. 70 procent av dem har sagt ja till donation. De flesta organ går att donera. Det går även att donera vävnad, det vill säga delar av organ, till exempel hjärtklaffar, hornhinnor, hud och öronben.

- Varje år får närmare 1 000 personer i Sverige ett nytt liv tack vare att personer har valt att donera sina organ och vävnader efter sin död. Samtidigt finns det många som väntar på transplantation, säger Lisa Dahlström.

Fakta

• Pågår under vecka 45, den 4-10 november.

• Årligen återkommande nationell kampanjvecka som initieras av Socialstyrelsen.

• I Gallerian på USÖ finns en informationsdisk måndag-torsdag klockan 09.00-15.00 och fredag klockan 09.00-12.00. Där kan man få hjälp att registrera sig i Donationsregistret, få donationskort, prata med dem som arbetar med donationsfrågor och ta del av annat informationsmaterial.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 4 november 2019

Innehållsansvarig: Elisabeth Dahlström

Publicerad av Eva Overmeer