För dig som får speciallivsmedel på recept

Om du får speciallivsmedel utskrivet av dietist eller läkare så blir det förändrade rutiner från och med årsskiftet.

Från och med den 1 januari 2020 subventionerar Region Örebro län enbart speciallivsmedel (kosttillägg, sondnäring mm) som levereras från företaget Mediq.

Det innebär att du som patient inte kommer att kunna beställa subventionerade speciallivsmedel från apotek eller andra leverantörer efter årsskiftet. Detta gäller även om du har uttag kvar från tidigare recept som du har fått förskrivet.

Om du behöver nya uttag eller vill veta hur du kan beställa varor ska du kontakta din läkare eller dietist.

Regionens kommer fortfarande att subventionera speciallivsmedel och varorna kommer fortfarande att skickas med hemleverans eller till ett utlämningsställe.

Förändringen genomförs för att få en säkrare hantering samtidigt som den totala kostnaden för varorna blir lägre.

Speciallivsmedel till barn under 16 år inom läkemedelsförmånen (Livsmedelsanvisning) berörs inte av förändringen.

Sidan granskades den 10 december 2019

Innehållsansvarig: Ulrika Ekström