Örebro blir nod i nationell AI-satsning

AI Innovation of Sweden är en nationell satsning för att accelerera forskning och innovation inom AI.

Nu utökas satsningen genom att AI Impact Lab i Örebro, ett samarbete mellan Region Örebro län och Örebro universitet, blir en av de nya noderna i det nationella AI-samarbetet.

I februari i år lanserades AI Innovation of Sweden, ett initiativ med starkt fokus på praktiskt tillämpade AI-projekt och för tillgängliggörande av data inom akademi, industri och offentlig verksamhet. Satsningen ska fungera som en motor för det svenska AI-ekosystemet, vilket långsiktigt stärker svensk industris konkurrenskraft och den svenska välfärden.

Inom ramen för verksamheten etableras så kallade noder runt om i landet för att ytterligare accelerera tillämpningen av AI. Nu har Örebro Universitet, Region Örebro län och AI Innovation of Sweden nått en överenskommelse om att utveckla AI Impact Lab i Örebro till en fullskalig nod i den nationella satsningen.

Ökad styrka

– Att Örebroregionen blir en nod i arbetet med AI-utvecklingen är ett erkännande av både de satsningar vi har gjort och de satsningar vi planerar att göra. Det kommer att ge oss ökad styrka i arbetet med att utveckla regionens konkurrenskraft och innovationsförmåga, säger Irén Lejegren (S), ordförande i Region Örebro läns regionala tillväxtnämnd.

AI-noden i Örebro kommer bland annat att arbeta med hälsofrågor, något som både AI Innovation of Sweden och Region Örebro län ser som viktigt.

– AI kommer att vara en förutsättning för att utveckla framtidens hälso- och sjukvård. Örebroregionen har just nu en mycket spännande position genom ledande forskning, och det är viktigt att vi kan använda den i våra egna verksamheter, säger Andreas Svan (S), ordförande i Region Örebro läns regionstyrelse.

– Genom detta initiativ får vi faktiskt en unik möjlighet att utveckla vår egen organisation som vårdgivare. AI som beslutsstöd för vårdprocesser, ekonomi, försörjning och administration kan framöver bli ett avgörande stöd. Strategiskt och systematiskt användande av hälsodata kan göra vården mer effektiv, till nytta för länets invånare, fortsätter Andreas Svahn.

Sidan granskades den 25 oktober 2019

Innehållsansvarig: Carl Olsson