Psykisk ohälsa tema för årets undersköterskedag

Om hur man bemöter patienter med psykisk ohälsa handlar årets Hälso- och sjukvårddag för undersköterskor och skötare. Evenemanget samlar 900 deltagare från hela landet och öppningstalar gör Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Efter förra årets uppskattade Hälso- och sjukvårdsdag för undersköterskor kommer nu en efterlängtad fortsättning. På torsdag den 14 november samlas runt 900 undersköterskor och skötare från hela Sverige i Conventum Kongress i Örebro för att få inspiration och hämta nya kunskaper. Årets tema är psykisk ohälsa.

- I utvärderingen efter förra årets undersköterskedag var det många som efterfrågade föreläsningar om psykisk ohälsa och bemötande av psykiskt sjuka patienter. Det har vi tagit fasta på i årets program, säger Mia Haponski, studierektor på Utbildningscentrum, Region Örebro län.

Vill väcka tankar om psykisk ohälsa

Hur tolkar vårdpersonal en person som inte själv kan uttrycka sig, till exempel på grund av demens eller psykisk sjukdom? Det ska Anja Rosdahl, överläkare på infektionskliniken, USÖ, berätta mer om. Birgitta Karlsson Sjökvist, skötare på beroendecentrum, föreläser om psykisk ohälsa och bemötande inom psykiatrin.

- Jag vill väcka tankar om hur vi reagerar på psykisk ohälsa och vilka fördomar vi bär med oss. De här patienterna möts ofta av förutfattade meningar om hur de är och hur de ser ut. Vi inom psykiatrin vet hur vi ska bemöta dem. Men patienter med psykiatriska diagnoser finns inom hela vårdkedjan. Alla har rätt till ett bra bemötande, säger hon.

Birgitta Karlsson Sjökvist har jobbat som skötare inom missbruksvården i många år. Hon föreläser också i ämnet för blivande undersköterskor och skötare. Att intresset är så stort för psykisk ohälsa tror hon beror på att ämnet har fått mycket uppmärksamhet på senare år.

- Psykisk ohälsa har alltid funnits och jag tror inte att det har ökat så mycket. Det kanske yttrar sig på andra sätt. Men framför allt vågar vi i dag prata om hur vi mår.

Kommunals Tobias Baudin öppningstalar

I år inkluderar Hälso- och sjukvårdsdagen för undersköterskor även skötare och det välkomnar Birgitta Karlsson Sjökvist.

- Yrket behöver lyftas. Det ska betyda något att vara skötare. Vi har en kompetens och den är viktig.

Öppningstalar på Hälso- och sjukvårdsdag för undersköterskor gör Tobias Baudin, Kommunals ordförande. Bland övriga talare märks Jonatan Regander, AT-läkare med pedagogisk inriktning, som ska prata om handledning. Undersköterskan Anna Lindkvist ska prata under rubriken ”Den kliniska blicken – Konsten att älska sitt yrke” och Linnea Ryman, verksamhetschef på Folktandvårdens folkhälsoenhet ska prata om ”Sund mun i sund kropp”.

Hälso- och sjukvårdsdag för undersköterskor och skötare

Sidan granskades den 7 november 2019

Innehållsansvarig: Maria Wahlter-Haponski