Region Örebro läns barnrättsombud är barnens ambassadörer

Den 20 november fyller barnkonventionen 30 år, och vid årsskiftet börjar den gälla som lagstiftning. För Region Örebro län är barnens rättigheter en ständigt aktuell fråga, och inom hälso- och sjukvården finns ungefär 100 barnrättsombud.

Inom Region Örebro län har barnrättsombuden ett särskilt fokus på barn som närstående samtidigt som de har ett övergripande barn- och barnrättsperspektiv.

Barnens ambassadörer

- Våra barnrättsombud ska fungera som barnens ambassadörer vilket betyder att de ska stödja barnen och särskilt bevaka deras intressen, säger Märtha Lundkvist, ordförande i kompetensgruppen ”barn och unga som närstående” som ansvarar för frågan inom hälso- och sjukvården.

Alla Region Örebro läns barnrättsombud får en särskild utbildning i FN:s konvention om barnets rättigheter.

Barnkonventionen blir lag

- I samband med att barnkonventionen blir lag den 1 januari 2020 kommer barnrättsombuden spela en central roll i arbetet med att omsätta den i det vardagliga arbetet, säger Märtha Lundkvist.

Sidan granskades den 20 november 2019

Innehållsansvarig: Maria Norlin