Ett regionfullmäktige präglat av covid-19

Det regionfullmäktige som genomfördes på förmiddagen den 31 mars präglades av den pågående pandemin, och det vilade en allvarstyngd stämning över rådhusets sessionssal.

För att minska smittorisken hade antalet ledamöter minskats från de ordinarie 71 till 36, och ärendelistan var förkortad.

- Demokratin sätts på prov i sådana här tider, konstaterar Torgny Larsson, ordförande i regionfullmäktige.

Sammanträdet gästades av Region Örebro läns smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen som informerade om det aktuella läget kring covid-19. Utöver informationen från smittskyddsläkaren fattade ledamöterna beslut om att försöka möjliggöra digital medverkan vid möten i Region Örebro läns samtliga politiska organ.

- Vi vet inte hur länge den här pandemin kommer att fortsätta. Vi måste ha en beredskap för att den fortsätter, och då vill vi att demokratin ska upprätthållas, säger Torgny Larsson.

Enligt Torgny Larsson var det länge sedan så många frågade efter politiska beslut, och han är glad över att få verka i ett system som kan möta detta.

- De politiska partierna har visat att de klarar en sådan här påfrestning. Det känns väldigt bra att vara politiker i en demokrati som Sverige, säger han.

Sidan granskades den 31 mars 2020

Innehållsansvarig: Carl Olsson