Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Ewa Nielsen, verksamhetschef på Syncentralen i Örebro, får utmärkelsen Årets FFS:are 2019

Det är nu klart att Ewa Nielsen, verksamhetschef på Syncentralen i Örebro, belönas med utmärkelsen Årets FFS:are 2019. FFS står för Föreningen För Synrehabilitering och priset delas alltid ut året efter.

Ewa Nielsen, verksamhetschef på Syncentralen i Örebro, får utmärkelsen Årets FFS:are 2019. På bilden står Eva och håller i sitt diplom. Hon har kort hår och glasögon, och är klädd i en grå tröja över en vit blus.

– Jag blev jätteglad och överraskad att få utmärkelsen Årets FFS:are 2019, berättar Eva Nielsen. En del i motiveringen är en bekräftelse på att min ambition att skapa och ge möjlighet till kompetenshöjning genom kurser och workshops inom synområdet uppskattas även på en nationell nivå.

Målgrupperna på Syncentralen är personer med synnedsättning, blindhet, kombinerad syn- och hörselnedsättning i alla åldrar. De måste få möta medarbetare med hög kompetens och specialistkompetens inom området. Få utbildningar innehåller synkunskaper trots att det är ett sådant viktigt sinnesorgan. Vi människor är visuella ändå hanteras människors synförmåga i förbifarten i många kartläggningar och bedömningar.

Första syncentralerna kom på 70-talet

Syncentralerna är ett relativt nytt verksamhetsområde och startade 1974 då de första kom på uppdrag av Socialstyrelsen (Göteborg, Örebro och Boden).

– Jag får ofta frågan när nästa kurs kommer, fortsätter Ewa. Svaret är enkelt, det är när någon tar initiativ, planerar, driver, genomför en planerad kurs! Inom synområdet finns ingen annan som tar ansvaret utan vi har i många år fått driva utbildningsfrågan på egen hand!

FFS = Föreningen för synrehabilitering har till uppgift:
• Att aktivt verka för fortbildning inom verksamhet som rör rehabilitering
• Att informera om sådant som rör rehabilitering för personer med synnedsättning
• Att vara samarbetsorgan för näraliggande verksamheter
• Att kunna fungera som remissinstans för verksamhet som rör rehabilitering för personer med synnedsättning
• Att aktivt följa och främja rehabiliteringsfrågor inom området
Med rehabilitering avses såväl rehabilitering som habilitering.

Läs mer om FFS


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 27 maj 2020

Innehållsansvarig: Kristoffer Pettersson

Publicerad av Jeanette Tsuranov