Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Nya entréer i bruk för patienter till USÖ:s akutmottagning

Från och med idag, tisdag 1 september, tas patienter som söker vård hos akutmottagningen på USÖ emot i nya entréer. Entrén för vuxna finns i nybyggda H-huset, medan patienter till barnakuten går in vid barnakutens nya entré D.


Akuten för vuxna finns på H-husets gavel.

Akutmottagningen för vuxna patienter finns numera i nybyggda H-huset, och det är här man fortsättningsvis tar emot vuxna patienter med akuta besvär. Entrén för vuxna finns på H-husets bortre gavel (mot Slussen).
Barnpatienter till och med 17 år tas emot i återöppnade barnakutens lokaler, och de patienterna går in vid entré D, intill den gamla ordinarie akutentrén.


Barn upp till och med 17 år använder entré D.

Hitta till entréerna med hjälp av vår interaktiva karta

De nya lokalerna liksom återöppnandet av barnakuten bidrar till ökad patientsäkerhet. Den temporära lösning man haft till följd av Covid 19 har inneburit att barnpatienter och vuxna patienter har blandats, vilket inte är optimalt ur patientsäkerhetssynpunkt.

Egen dörr för barnpatienter

”Det känns bra att vi nu åter kan välkomna barnpatienterna igen på sin egen mottagning” säger verksamhetschef Ingunn Granum. 

Akutmottagningens lokaler i nybyggda H-huset är dubbelt så stora som de gamla lokalerna, och med ytor som möjliggör separata utrymmen för patienter med och utan symtom på Covid 19.

Vid entrén finns en sluss där en första medicinsk bedömning, så kallad smittoriskvärdering, görs. Patienter med och utan infektionssymtom kommer här att separeras och tas omhand i olika flöden inne på mottagningen.

Även vid barnentrén sker en smittoriskbedömning och även på barnakuten kommer de med misstänkt smitta att separeras från övriga patienter.

Hög säkerhet mot smitta

”Meningen är att ha en hög säkerhet och därför utgår vi från de rekommendationer som finns för att undvika att smitta varandra” säger akutklinikens verksamhetschef Ingunn Granum.

Verksamhetschefen påminner även om att patienter tar till sig råden på 1177, via webben eller telefon, innan besöket på akutmottagningen.

”På så sätt kan vi ta hand om varje patient på bästa sätt utifrån olika symptom och även hänvisa till andra mottagningar och vårdgivare om det behövs” säger Ingunn Granum.

När det gäller akuta ortopedpatienter så hänvisas de till frakturmottagningen fram till klockan 21.30 alla dagar. Efter 21.30 vänder sig även dessa patienter till respektive entré ovan.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 2 september 2020

Innehållsansvarig: Ingunn Granum

Publicerad av Maria Andreasson