Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Örebro län fortsätter ta täten för gröna byggnader i Sverige

Energimyndigheten siktar mot en halverad energianvändning till år 2030. Nu vill de kroka arm med Fastighetsnätverket i Örebro län, som blir först i Sverige med ett fördjupat samarbete.

Genom uppdraget sektorsstrategier ska Energimyndigheten, tillsammans med myndigheter och branscher, minska energianvändningen med 50 procent i hela Sverige. Nu har Energimyndigheten bedömt att Fastighetsnätverket i Örebro län svarar väl mot förutsättningarna att forma en så kallad strateginod.

- Fastighetsnätverket i Örebro län är enligt Energimyndigheten en värdefull regional plattform för erfarenhetsutbyte, kunskapsspridning och innovativ samverkan. Nätverkets insatser kommer vara av stor betydelse för att vi tillsammans ska nå visionen om ett hållbart energisystem, säger Dag Lundblad, projektledare på Energimyndigheten.

”Örebroregionen blir föregångare”

Örebroregionen har kommit långt inom hållbarhetsområdet. Två exempel är det planerade smarta bostadskvarteret Tamarinden och det moderna vård- och omsorgsboendet Karlslundsgården. Vid Tamarinden kan byggnaderna dela energi med varandra, medan Karlslundsgården har satsat på digital teknik för att hyresgästerna ska må bra.

- Det känns väldigt roligt att Örebroregionen blir föregångare för att medverka till nya smarta åtgärder inom fastighetsbranschen. Genom att arbeta tillsammans på både lokal, regional och nationell nivå skapar vi en bättre framtid för alla i länet, menar Nina Höijer (S), ordförande i Region Örebro läns samhällsbyggnadsnämnd.

Medlemmar sprider goda exempel

Niklas Jakobsson är koordinator för Fastighetsnätverket i Örebro län och kommer leda samarbetet med Energimyndigheten.

- Det är tack vare våra engagerade medlemmar som vi har kunnat göra det här möjligt. De sprider hållbara lösningar och inspireras av varandra. Genom fördjupat samarbete med Energimyndigheten kan vi nu i Fastighetsnätverket sprida fler goda exempel. Tillsammans kan vi göra mer, säger han.

Fastighetsnätverket i Örebro län har blivit nominerade till Örebrogalan 2020 i kategorin ”Årets energipris” som äger rum onsdagen den 11 mars.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 6 mars 2020

Innehållsansvarig: Rebecca Larsson

Publicerad av Carl Olsson