Stort förtroende för länets hälso- och sjukvård

Förtroendet för hälso- och sjukvården i Örebro län är högt, och de flesta länsinvånare anser att de har tillgång till den hälso- och sjukvård de behöver. Det visar den nationella undersökningen Hälso- och sjukvårdsbarometern 2019.

I dag presenterar Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, den årligt återkommande undersökningen Hälso- och sjukvårdsbarometern. Den visar att en klar majoritet av länsinvånarna, 86 procent, tycker att de har tillgång till den hälso- och sjukvård de behöver. Den visar också att  nästan sju av tio invånare, 67 procent, har stort förtroende för den hälso- och sjukvård som Region Örebro län bedriver. Det är ett värde som placerar Region Örebro län på fjärde plats i en jämförelse mellan landets regioner.

- Vi vet sedan tidigare undersökningar att länsinvånarna känner stort förtroende för den hälso- och sjukvård vi erbjuder, och det är väldigt roligt att vi återigen får det bekräftat. Det är det bästa kvitto vi kan få på att Region Örebro läns medarbetare gör ett gott arbete och bemöter patienterna på ett bra sätt, säger Karin Sundin (S), ordförande i Region Örebro läns hälso- och sjukvårdsnämnd.

Tre av fyra har förtroende för sjukhusen

När resultatet bryts ner en aning står det klart att ungefär tre av fyra länsinvånare, 76 procent, har ett stort förtroende för länets sjukhus medan motsvarande siffra för vårdcentralerna är 59 procent. I en jämförelse med övriga regioner ger det en andraplats bland sjukhusen och en elfteplats bland vårdcentralerna.

- Att vi får ett så högt betyg av våra sjukhusbesökare samtidigt som USÖ för en tid sedan utsågs till Sveriges bästa universitetssjukhus är ingen slump. Vi har en sjukvård i toppklass för de som behöver den. Vi ligger inte riktigt lika bra till vad det gäller vårdcentralerna. Men det är glädjande att vi jämfört med förra året förbättrar vårt resultat, både i jämförelse med oss själva och med andra regioner, säger Behcet Barsom (KD), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Högt förtroende för e-tjänsterna

I rankingen mellan landets regioner placerar sig Region Örebro län på första plats när det kommer till förtroendet för 1177 Vårdguidens e-tjänster, på andra plats när det gäller förtroendet för digitala vårdbesök och på fjärde plats när det gäller förtroendet för webbplatsen 1177.se.

I elva av de totalt tolv kategorierna som bedömts får Region Örebro län ett resultat som är över genomsnittet för riket. I den tolfte och sista kategorin tangerar Region Örebro län riksgenomsnittet.

Sidan granskades den 5 mars 2020

Innehållsansvarig: Carl Olsson

Publicerad av Carl Olsson

Mer information

Ta del av Hälso- och sjukvårdsbarometern 2019 här på Region Örebro läns webbplats eller på webbplatsen Vården i siffror.