Vårdcentralernas drop-in mottagningar stängs från fredag

Vårdcentralernas drop-in mottagningar stängs från och med fredag den 13 mars. Personer som behöver kontakta primärvården för en bedömning uppmanas i stället att ringa sin vårdcentral eller 1177, om man inte har ett inbokat besök.

Risken för samhällsspridning i Sverige bedöms nu av Folkhälsomyndigheten som mycket hög. Tecken på samhällsspridning finns i Stockholm och Västra Götalandsregionen. I Örebro län har sju personer testats positiva för coronavirus, men det finns ännu inga tecken på samhällsspridning.

- I detta läge är det extra viktigt att skydda äldre, och personer med andra sjukdomar. Vi vill undvika att personer med luftvägssymtom riskerar att sprida smitta vidare. Därför stängs nu vårdcentralernas drop-in mottagningar från och med fredag den 13 mars, säger Ewa-Lena Sjöberg, områdeschef, Region Örebro län.

Några vårdcentraler har tidsbokad drop-in mottagning via 1177.se. Dessa omfattas inte av beslutet, utan har öppet  som vanligt.

Kontaktvägar till vården:

• Den som dagtid behöver få kontakt med sin vårdcentral för en bedömning ska ringa sin vårdcentrals vanliga nummer.
  • Den som behöver sjukvårdsrådgivning ska ringa till 1177. Till 1177 går det att ringa dygnet runt.
  • Den som har allmänna frågor om coronavirus, som inte är direkt kopplad till den egna hälsan, ska ringa upplysningsnumret 113 13.
  • Den som är allvarligt sjuk eller har svåra skador ska ringa 112.

- För närvarande är det många som ringer till vården, så väntetider är vanliga. Vi vill därför vädja om att hålla 1177 öppet för dem som verkligen behöver ringa det numret. Alla allmänna samtal om coronaviruset innebär att väntetiderna ökar kraftigt och det hindrar dem som verkligen behöver komma fram till 1177 att få kontakt, säger Ewa-Lena Sjöberg.

Sidan granskades den 12 mars 2020

Innehållsansvarig: Ewa-Lena Sjöberg