Besöksförbudet på länets sjukhus upphör den 1 oktober

Från och med den 1 oktober är det återigen tillåtet att besöka sina anhöriga på Karlskoga lasarett, Lindesbergs lasarett och Universitetssjukhuset Örebro.

När samhällsspridningen tog fart i regionen i våras infördes ett besöksförbud på samtliga vårdavdelningar på regionens tre sjukhusen, men nu när situationen med spridningen av covid-19 ser annorlunda ut finns det möjlighet att öppna upp för besökare igen.

Lägre smittspridning i samhället

- Anledningen till att vi kan lätta på bestämmelserna är att vi nu har en lägre smittspridning i samhället och bättre möjligheter till testning och smittspårning. Men fortfarande gäller samma som i övriga samhället, den som vill besöka en närstående måste vara frisk, dvs inte ha symtom som vid covid-19, hålla avstånd till andra, följa basala hygienriktlinjer, sprita eller tvätta händer och så vidare.

Begränsa antalet besökare och medföljande

- På avdelningar och mottagningar inom regionen är det fortfarande viktigt att begränsa antalet besökare och medföljande, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län.

Skulle det bli ett utbrott av covid-19 på en avdelning på något av sjukhusen kan besöksrutinerna komma att ändras igen. Rutinerna kan också förändras om läget i samhället blir ett annat och smittspridningen tar fart igen.

Sidan granskades den 24 september 2020

Innehållsansvarig: Gunlög Rasmussen