Bristande test-kit för covid-19 berör inte provtagna personer i Örebro län

2020-08-25

Folkhälsomyndigheten meddelade vid dagens pressträff att två svenska laboratorier har upptäckt brister i ett kommersiellt test-kit som använts för PCR-tester för att påvisa covid-19-infektion. De personer som är testade i Örebro län är inte berörda då de två laboratorierna inte har analyserat prover från vårt län.

Cirka 3 700 provtagna personer i nio olika regioner i Sverige är berörda. De provtagna personerna har fått ett positivt testsvar, trots att de sannolikt inte hade infektion med covid-19 när provet togs. Örebro län är inte en av de regioner som skickat prover för analys till något av de berörda laboratorierna där dessa test-kit har använts.

– All provtagning för covid-19 som gjorts i Örebro län har analyserats på USÖ:s egna laboratorium och de test-kit som använts här har inte varit av det märke som nu visat bristande prestanda, säger Martin Sundqvist, överläkare och medicinskt ansvarig vid Klinisk Mikrobiologi i Region Örebro län.

Mer information från Folkhälsomyndigheten

Mer information om de bristande testen hittar du på Folkhälsomyndighetens webbplats

Sidan granskades den 25 augusti 2020

Innehållsansvarig: Martin Sundqvist