Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Lägesrapport om situationen kring coronasmitta i Region Örebro län

Två nya fall av coronasmitta har konstaterats i Region Örebro län. Samtidigt inför sjukvården screening av prover från svårt sjuka patienter och uppmanar alla i samhället att stanna hemma från skolan och jobbet vid sjukdomskänsla.

Folkhälsomyndigheten bedömer sedan i tisdags risken för att coronasmitta sprids i samhället som mycket stor. I regionerna Stockholm och Västra Götaland finns tecken på så kallad samhällsspridning. I Region Örebro län har sju personer testats positiva för coronaviruset, men däremot finns det ännu inga tecken på samhällsspridning. Det är därför inte aktuellt med besöksförbud inom vården i Region Örebro län.

- Däremot ska anhöriga aldrig besöka sjukhus och äldreboenden om de har luftvägssymtom. Man ska också tänka på att begränsa antalet personer vid besök, och undvika onödiga besök. En person som själv söker vård ska också tänka på att inte ha med anhöriga om man klarar besöket själv, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län.

Regionen inför screening

För att upptäcka eventuell smittspridning i samhället inför nu Region Örebro län, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer, en screening av prover för covid-19 från patienter som är svårt sjuka i luftvägssymtom och befinner sig på sjukhus.

- Syftet med screeningen är att så tidigt som möjligt upptäcka om det förekommer fall i grupper som inte har varit i ett riskområde eller haft närkontakt med någon som är känt smittad av det nya coronaviruset, säger Gunlög Rasmussen.

Skydda utsatta grupper

Med anledning av det ändrade läget i landet, med en ökad risk för samhällsspridning, ökar också betydelsen av att skydda personer som är äldre och som har andra sjukdomar. Region Örebro län följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och uppmanar alla som har luftvägsinfektioner med hosta och/eller feber att stanna hemma från skolan och jobbet. Syftet är att minska risken för samhällsspridning och skydda utsatta grupper.

- I det här läget ska man vara vaksam på hur man mår. Det är viktigt att ingen i samhället går till jobbet eller skolan när de är sjuka. En del kanske ignorerar symtomen, tar en alvedon och ändå går till jobbet. Så ska man inte göra. Därmed inte sagt att man ska skicka hem helt pigga barn från förskolan för att de har lite snuva. Det är också viktigt att samhället, inte minst sjukvården, fungerar. Man kommer att behöva göra individuella bedömningar på verksamhetsnivå kring enskilda fall, säger Gunlög Rasmussen.

Två nya fall i regionen

I Region Örebro län har sammanlagt sju personer testats positivt för den nya coronasmittan. De två senaste fallen konstaterades under tisdagskvällen och onsdag förmiddag. Det handlar om en person i 30-årsåldern och en person i 70-årsåldern som har varit på resa i Österrike. De ingår inte i samma sällskap. Båda två mår bra och befinner sig i hemmet med förhållningsregler. Smittspårning har visat att respektive person har haft en nära kontakt i länet.

Fakta: Så skyddar du dig och andra från att bli sjuk

  • Tvätta händerna ofta.
  • Tvätta alltid händerna när du kommer hem eller när du kommer till ditt arbete efter att ha varit ute, före måltid, vid mathantering och efter ett toalettbesök.
  • Hosta och nys i armvecket.
  • Undvik att röra ögon, näsa och mun.
  • Stanna hemma när du är sjuk.
  • Handsprit är ett bra komplement till tvål och vatten.

Källa: www.folkhalsomyndigheten.se


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 11 mars 2020

Innehållsansvarig: Gunlög Rasmussen

Publicerad av John Swensson