Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Noggranna instruktioner till dem som varit i kontakt med smittad

Smittspårning pågår kring det första bekräftade fallet av en person i Örebro län som är smittad av det nya coronaviruset. Smittspårningen påbörjades så snart beskedet kom att personen testat positivt.

Det var på onsdag eftermiddag som provsvaret kom som visade att en tonåring från Örebro län hade testats positiv för det nya coronaviruset. Personen bedöms ha blivit smittad i samband med en skidresa till norra Italien.

Så snart beskedet kom påbörjade personal vid USÖ smittspårning. Arbetet fortsatte under kvällen.

- Kartläggning av alla nära kontakter har nu skett. Det rör sig dels om familjen. De mår samtliga bra. För övrigt handlar det om ett tiotal kontakter som bedöms ha haft en nära kontakt med den smittade. Samtliga dessa personer har kontaktats, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län.

Noggranna instruktioner till kontakter

De som haft en nära kontakt med den smittade personen har fått noggranna instruktioner om hur de ska hantera situationen, under den tid de kan riskera att bli sjuka.

- Det handlar till exempel om att inte gå till skolan eller arbetet under den här tiden, vara uppmärksam på symtom och då snabbt kontakta vården, säger Gunlög Rasmussen.

Tonåringen som har testat positivt för coronasmitta har inte varit i skolan under den tid som personen bedömts smittsam. Det kommer därför inte att i nuläget bli aktuellt med någon provtagning eller andra åtgärder kring elever eller personal på skolan.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 5 mars 2020

Innehållsansvarig: Gunlög Rasmussen

Publicerad av Johanna Berglund