Region Örebro län breddar provtagningen

Den 4 juni kom ett uppdrag från regeringen som utlovade provtagning till alla personer som uppvisar tydliga symtom av covid-19. Regeringen tillsätter 5,9 miljarder för att alla med coronasymtom ska kunna testas. Provtagningen ska ske utan kostnad för patienterna.

Många personer hör av sig till vården och vill testa sig för covid-19. Region Örebro län arbetar med att utvidga provtagningskapaciteten. Men ännu finns inte möjlighet att ta emot alla personer med symtom.

Fler personer med symtom på covid-19 ska provtas

– Nytt är att vi ska provta patienter med symtom på covid-19 och som efter medicinsk bedömning av sjuksköterska och/eller läkare anses vara i behov av provtagning, säger Lena Adolfsson, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör.

Testning av personer i samhällsviktig verksamhet

Redan i nästa vecka kommer även personer som innefattas av så kallad samhällsviktig verksamhet att inkluderas. I första hand "blåljuspersonal". Därefter kommer provtagningen av all samhällsviktig personal att kunna erbjudas provtagning . Arbete och diskussioner förs tillsammans med Länsstyrelsen.

Det innebär att vi ännu inte har möjlighet att erbjuda alla personer med symtom på covid-19 provtagning på vårdcentraler, om inte särskild bedömning av sjuksköterska eller läkare görs, säger Lena Adolfsson.

Egen provtagning

För att tillmötesgå regeringens uppdrag kommer Region Örebro län satsa på ett test genom egen provtagning.

Antikroppstest

Regeringen har också lovat att regionerna ska införa provtagning för antikroppstest för all sjukvårds- och omsorgspersonal för att se om man har haft infektionen och därmed kan vara immun. I Region Örebro län har dessa tester redan påbörjats. Planering kring ytterligare antikroppstestning kommer i senare skede.

Sidan granskades den 10 juni 2020

Innehållsansvarig: Lena Adolfsson

Publicerad av Lisa Lilja

Provtagning

För personal inom räddningstjänst, polis och SOS Alarm - boka tid för provtagning.