Tveka inte att söka vård om du tror att du är allvarligt sjuk

Region Örebro län har sett en minskning av antalet patienter som söker akut vård sedan smittspridningen av covid-19 tog fart. Att det finns en risk att människor söker vård för sent är inte bra, menar Claes-Mårten Ingberg, chefläkare.

Foto: Lars-Göran Jansson

I hela landet har vårdtillfällen för akuta stora hjärtinfarkter minskat med 25 procent. Det visar preliminära siffror från kvalitetsregistret Swedeheart. Mätningen är gjord mellan den 1 mars och den 7 april. Minskningen kan ha att göra med en oro för att belasta vården och en rädsla för att bli smittad.

Inom Region Örebro län märker man av minskningen inom flera områden.

- Oavsett vad det beror på är det viktigt att understryka att vi har kapacitet att ta emot både covid-relaterade tillstånd och andra akuta sjukdomstillstånd. Du ska inte tveka att uppsöka vård om du misstänker att du är allvarligt sjuk. Vi finns här och har samma ansvar som tidigare, säger Claes-Mårten Ingberg, chefläkare i Region Örebro län.

Centrala bröstsmärtor får man inte bortse från

Att människor inte vill belasta vården i onödan är bra. Men det finns en risk att man tar rådet att stanna hemma när man är sjuk på så stort allvar att man inte söker vård för akuta besvär när man behöver. Det kan få allvarliga konsekvenser.

- Vissa sjukdomstillstånd, som till exempel centrala bröstsmärtor, får man inte bortse från. Vid dessa tillfällen måste man söka vård, säger Claes-Mårten Ingberg.

Andra exempel på tillstånd som man bör vara uppmärksam på, och inte tveka att söka vård för, är buksmärtor och allvarliga skador.

Även de som har luftvägsinfektion och försämras ska söka vård i tid.

- Personer som har symtom som kan stämma med covid-sjukdom behöver söka vård om de får andningsbesvär eller annan plötslig försämring, då får man inte avvakta, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län.

Målet att ligga steget före i utvecklingen

Region Örebro län har förändrat arbetssätt och organisation allt eftersom hur smittspridningen av covid-19 i samhället har utvecklat sig. Målet har varit att ligga steget före i utvecklingen. Planerad vård som kan vänta har dragits ner och kapaciteten att ta emot patienter som är smittade av covid-19 har succesivt ökat. Men den akuta vården är prioriterad och där finns fortfarande god kapacitet att ta emot alla olika typer av sjukdomstillstånd.

Sidan granskades den 5 maj 2020

Innehållsansvarig: Claes-Mårten Ingberg