Du är på Region Örebro läns webbplats.

Logotyp för webbplatsen Logotyp för webbplatsen

Åsa Stjerna och Jesper Norda, "Stilla tid"

PLATS: H-husets södra entréhall

Med verket "Stilla tid" har USÖ fått sitt första ljudkonstverk, som går att avlyssna i speciella fåtöljer i den södra delen av H-husets entréhall. Konstverket är ett samarbete mellan två konstnärer som på varsitt sätt arbetat med Svartåns flöde som tema. Så här beskriver de själva sitt verk:

"Stilla Tid utgår från Svartån som rinner genom Örebro. Med en hastighet på 0.73 meter per sekund, tar det i genomsnitt 2283 minuter eller 38 timmar för Svartån att rinna från sin källa i sjön Ölen till utloppet i Hjälmaren. I Stilla tid används Svartåns flöde som utgångspunkt för en konstnärlig ljudande gestaltning av tid och väntan. Verket består av två kompositioner i kombinerade lager. Det första ljudlagret: Svartån som händelser består av ljudinspelningar av Svartåns vattenflöde vid olika platser och tidpunkter på året.

Det andra ljudlagret: Canon per Tonos (Bach Clock No.2) använder Svartåns flöde som styckets tempo. I verket saktas Canon per Tonos ner till Svartåns hastighet. Bachs verk blir här ett urverk, och på samma gång ett ljudande tempo av Svartån. I verket Stilla Tid möts de två ljudlagren som en räcka flödeshändelser. Dessa förändras över tid i fyra takmonterade högtalare."

Mer information om konstnärerna på deras hemsidor:

Åsa Stjerna asastjerna.se

Jesper Norda jespernorda.com

Tillbaka

 

Åsa Stjerna och Jesper Norda, "Stilla tid"

Åsa Stjerna och Jesper Norda, "Stilla tid"

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 7 april 2022