Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök
Ung kvinna som sitter och sover lutad över ett skrivbord.

Bra sömn ger bra vakentid

Du behöver koppla av och sova för att kroppen och hjärnan ska få återhämta sig på bästa sätt. Ditt immunförsvar stärks och då minskar risken att bli sjuk. 

Vaknar du på natten och har svårt att somna om? Är du trött trots att du sovit länge? Har du svårt att koncentrera dig och blir lätt irriterad? Detta kan vara tecken på stress och sömnproblem.  

När du sover bra är det lättare att orka med arbete och vardagliga aktiviteter. Om vi får tillräckligt med vila och återhämtning klarar vi också bättre av att hantera stressiga situationer. Stress ställer in kroppen på vakenhet därför blir sömnen ofta påverkad när vi är stressade.

Stress är en del av vår vardag – alla blir stressade någon gång. Det händer när vi är i situationer som kräver något extra och kroppen behöver mobilisera kraft och energi. Energimobilisering är något friskt och helt normalt i sådana situationer. Om stressen pågår länge kan kroppen ta skada. För att klara stressiga perioder behöver vi en jämvikt mellan att vara aktiva och att vara i stillhet, mellan vakenhet och sömn och mellan fysisk aktivitet och vila. Du kan göra mycket själv för att hjälpa dig om du känner dig stressad. 

Rekommendationer kring sömn och stress

Hur mycket sömn behöver jag?

Vuxna brukar behöva mellan sex och nio timmars sömn per dygn. Men det varierar från person till person. Det varierar också beroende på hur effektiv sömnen är, det vill säga hur mycket djupsömn du har fått. Så länge du känner dig pigg och fungerar bra på dagtid får du tillräcklig sömn.

Undvik långvarig stress

Vi klarar perioder av stress om vi ser till att vila och återhämta oss. Därför är det viktigt att ta sig tid för vila och återhämtning.

Var fysiskt aktiv

Att röra på sig bidrar såväl till bättre sömn som till att du kan hantera stress bättre.

Ställ rimliga krav på dig själv

Försök att ha en rimlig arbetsbörda, och lär dig att säga nej ibland om du känner dig stressad. Se till att varva ner mellan olika arbetsuppgifter, det kan minska stressen.

Koppla av och gör saker du trivs med

Att känna tillfredsställelse i livet bidrar till att såväl sömnen blir bättre och stressen är lättare att hantera. Ge dig tid att göra roliga saker och umgås med familj och vänner för att hämta kraft och energi.

Tips för att somna lättare

  • Låt sovrummet vara en plats för vila och sömn. Undvik att titta på TV eller att jobba i sovrummet.
  • Stäng av mobil, dator, surfplatta minst 30 minuter innan du ska sova.
  • Varva ner med lugna aktiviteter som du gillar innan du går och lägger dig, till exempel läsa en bok.
  • Lägg mobilen i ett annat rum än ditt sovrum på natten.
  • Låt sovrummet vara mörkt och svalt. 
  • Ha fasta sov- och uppstigningsrutiner.
  • Någon form av fysisk aktivitet under dagen gör det lättare att somna. 

Behöver du hjälp från vården att hantera din stress eller dina sömnproblem? Vårdcentralerna erbjuder olika stöd för stresshantering, exempelvis föreläsningar och självhjälpsgrupper om stress och sömn Kontakta din vårdcentral för att höra vad de kan erbjuda. 

Det går också bra att kontakta 1177 via telefon för att få råd. 

Lista över alla vårdcentraler i Örebro län

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 2 mars 2023