Positivt besked från regeringen: Örebro län får bilda region

Örebro län får bilda region. Regeringen säger ja till landstingets ansökan att få ta över det regionala utvecklingsansvaret och bilda region från 2015. Det skriver civilminister Stefan Attefall i en debattartikel i Dagens Nyheter idag.

- Det är mycket glädjande att regeringen nu ger ett positivt besked till vår ansökan om att få bli region. Det ger oss kraft att arbeta vidare med framtidsbygget för en ny gemensam regional organisation där vi använder kompetens och resurser på ett bättre sätt än idag, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson, landstingsstyrelsen ordförande, S.

Örebro är ett av sex län som kommer att få status som region enligt lagen om regionalt utvecklingsansvar i vissa län och får därmed ansvar för beslut om regionens utveckling inom exempelvis tillväxt, infrastruktur, kollektivtrafik, kompetensförsörjning. Regeringen kommer däremot inte att säga ja till alla län som ansökt om att få bilda region. En av dessa är Västmanland.

- Jag beklagar att inte alla får sina ansökningar beviljade, som till exempel våra grannar Västmanland, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson. Regeringens besked innebär att vi fortfarande har ett Sverige där inte alla delar av landet får samma förutsättningar att bedriva regionalpolitik.

- Klart besked från Alliansregeringen att vi får bilda region. Det är bra att vi nu kan samla den regionala organisationen för en effektivare offentlig verksamhet. Det är viktigt för att öka länets konkurrenskraft, tillväxt och företagsklimat, säger Ola Karlsson, M, landstingsstyrelsens 2:e vice ordförande.

- Det positiva beskedet från regeringen ger oss nu kraft och energi att arbeta vidare tillsammans med länets kommuner, organisationer, statliga myndigheter och näringsliv för att ta vara på den möjlighet som en regionbildning kan ge,  säger Irén Lejegren, S, regionstyrelsens ordförande och ledamot i landstingsstyrelsen.

Bakgrund

Den 27 november 2012 ansökte landstinget hos regeringen om att bilda en ny region. Den 4 juni beslutade landstingsfullmäktige om en ny politisk organisation. Den nya regionen startar sin verksamhet i samband med den nya mandatperioden, 1 januari 2015. Landstinget och regionförbundet upphör då som separata organisationer.

Syftet med att bilda region är att ge större kraft och skapa bättre samordning i det regionala utvecklingsarbetet. I Örebro län finns i dag på regional nivå både landstinget, regionförbundet och länsstyrelsen. Genom att föra samman landstinget och regionförbundet till en samlad organisation skapas en starkare och mer effektiv regional politisk organisation.

Mer konkret innebär det ett ansvar för regional samhällsplanering, hälso- och sjukvård, tandvård, klinisk forskning, infrastruktur, kollektivtrafik, energi och klimat, innovationer och entreprenörskap, kompetensförsörjning, turism, kultur med mera. Den nya regionen kommer också att, inom exempelvis det regionala tillväxtområdet, få uppdrag direkt från regeringen och statliga myndigheter för att genomföra statliga uppdrag. Regionen får därmed en roll som är större än uppdragen som finns i dagens landsting och regionförbund.

Sidan granskades den 30 januari 2014

Innehållsansvarig: Sten Lundberg

Publicerad av Carl Olsson

För mer kommentarer och information:

Marie-Louise Forsberg-Fransson, S, landstingstyrelsens ordförande, tel 070-515 74 09
Ola Karlsson, M, landstingsstyrelsens 2:e vice ordförande, tel 070-622 74 56
Irén Lejegren, S, regionstyrelsens ordförande, tel 070-663 19 75