Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Vägen till svensk legitimation

Vi erbjuda dig som är ny i Sverige och har ett legitimationsyrke där du har utbildat dig utanför Sverige olika typer av stödinsatser för att klara det svenska språket och kvalificera dig för svensk legitimation.

Stödinsatserna finns för att du ska få bästa möjliga stöd på vägen till att söka svensk legitimation, och för att vi ska kunna anställa dig. Genom att delta i insatserna får du lära känna vår verksamhet och hur det är att jobba hos oss.

Vi är stolta över att kunna erbjuda dig stöd från våra egna språklärare.

Stödinsatserna är anpassade för att du ska uppnå den språkliga nivå i svenska som krävs (C1-nivå).

infart, KTC, praktisk, Skola, skolor, träning, utbildning, utbildningar, USÖ

Olika stödinsatser beroende på utbildningsland

Vi erbjuder stödinsatser både för dig som har en legitimationsutbildning inom EU/EES eller Schweiz eller utanför EU/EES:

  1. Kombinerad språk- och praktikutbildning för att uppnå språknivå C1 i svenska.
  2. Stöd inför kunskapsprov genom nätverk (för utbildade utom EU/EES)
  3. Möjlighet till praktisk tjänstgöring (för utbildade utom EU/EES som klarat kunskapsprovet). 

Läs mer om innehåll och omfattning av insatserna nedan.

Vem kan söka?

Du kan delta i stödinsatserna om du:

  • Har en legitimationsutbildning inom EU/EES eller Schweiz eller utanför EU/EES.
  • Du behöver inte vara anställd hos oss för att delta, men du ska ha för avsikt att jobba hos oss när du fått din svenska legitimation.
  • Ha fått din utbildning granskad av Socialstyrelsen och fått ditt beslut om fortsatt legitimationsprocess.
  • Har tillräckliga språkkunskaper i svenska för att kunna nå målet C1 inom kursens utsatta tid.

Vad kostar det att delta?

Att delta är kostnadsfritt för dig som deltagare, men kräver att du har full närvaro under påbörjad kurs samt att du gör ditt yttersta för att klara den språkliga nivån C1 inom utsatt tid.

Så söker du

Skicka din intresseanmälan med e-post till internationellrekrytering@regionorebrolan.se där du skriver varför du söker till vårt program. Bifoga ett CV samt beslut från Socialstyrelsen om att de har granskat din utbildning. 

Behöver du endast göra praktisk tjänstgöring, läs mer längre ned och ansök om praktisk tjänstgöring.

Mål, omfattning och kursinnehåll

Målet för vår kombinerade kurs i språk och praktik är att uppnå språkkunskaper i svenska motsvarande C1-nivå samt fördjupad förståelse för hur svensk hälso- och sjukvård fungerar när det gäller exempelvis yrkesroller, teamarbete, förhållningssätt, regelverk och patientsäkerhet.

Stödinsatserna består av tre olika kurser/stöd:

Under 10, 15 eller maximalt 20 sammanhängande veckor går du en kombinerad språk- och praktikutbildning för att introduceras i den svenska sjukvården. Utbildningen genomförs på heltid med språkutbildning tre dagar i veckan och praktik i verksamheten två dagar i veckan. Kursens längd kan variera beroende på dina förkunskaper.

Innehåll i studierna

Studierna består av integrerad vårdsvenska och klinisk träning, case-övningar, undervisning, gruppdialoger, egna fördjupningsarbeten, hemuppgifter med mera. Den praktiska delen förläggs i en klinisk verksamhet där du får en utsedd intro-coach (handledare) som fungerar som din kontaktperson. Här får du möjlighet att följa och arbeta bredvid flera olika yrkesprofessioner.

Under utbildningen ska du uppfylla de språkkrav som ställs och genomföra språktest på nivå C1. Här kan du även ansöka om att göra kunskapsprovet vid något av de svenska universitet som erbjuder det för din yrkesprofession.

Kunskapsprovet

Du som är utbildad utanför EU/EES och har fått beslut från Socialstyrelsen att genomföra ett kunskapsprov behöver förbereda dig inför dessa. Olika svenska universitet erbjuder kunskapsprov för olika yrken. Många, men inte alla, kunskapsprov är uppdelade i en teoretisk del och en praktisk del. För att klara kunskapsproven krävs oftast lång och intensiv förberedelse. Genom att delta i vårt program får du ökade förutsättningar att förbereda dig inför proven.

För utomeuropiskt utbildade läkare erbjuder vi stöd inför det teoretiska kunskapsprovet i form av ett nätverk för självstudier där du tillsammans med andra deltagare får stöd i studieteknik och även språkligt stöd av våra språklärare inför det teoretiska kunskapsprovet.

Genom att delta i nätverket får du som läkare också möjlighet till praktisk scenarioträning inför att du ska genomföra den praktiska delen av kunskapsprovet. I denna del ingår två fysiska träffar på Kliniskt träningscentrum (KTC).

Under denna period rekommenderar vi att du genomför kursen i författningskunskap.

Läs mer om kurs i författningskunskap på Socialstyrelsens webbplats.

Läkare, tandläkare och sjuksköterskor utbildade utanför EU/EES behöver genomföra praktisk tjänstgöring innan ansökan om svensk legitimation kan skickas in till Socialstyrelsen. Som exempel ska läkare och tandläkare genomföra praktisk tjänstgöring i sex månader och sjuksköterskor, fysioterapeuter och psykologer i tre månader.

I möjligaste mån hjälper vi dig som är utlandsutbildad utanför EU/EES att hitta en plats för praktisk tjänstgöring i vår verksamhet. I första hand försöker vi hitta en plats till en relevant verksamhet som har intresse och möjlighet att ta emot. Under den praktiska tjänstgöringen bedöms din kunskap och kompetens utifrån en checklista framtagen av Socialstyrelsen.

Krav för att söka

För att kunna söka praktisk tjänstgöring hos oss behöver du ha:

  • Beslut från Socialstyrelsen om praktisk tjänstgöring.
  • Alla dina utbildningsintyg, CV, personligt brev samt två referenser.
  • Beslut om uppehållstillstånd/arbetstillstånd från Migrationsverket.
  • Godkänt bevis på kunskapsprovets teoretiska och praktiska del.
  • Godkänd svenska på nivå C1 enligt den gemensamma europeiska referensramen för språk (GERS). Alternativt godkänt betyg i svenska som andraspråk 3 vid Komvux (gymnasial vuxenutbildning).

Skicka in intresseanmälan

Skicka in de handlingar som nämns ovan till vår rekryteringsenhet via e-post: internationellrekrytering@regionorebrolan.se 

När vi har tagit emot din intresseanmälan kommer du att bli kontaktad av vår samordnare som tittar närmare på hur möjligheterna ser ut för dig att få en plats för praktisk tjänstgöring.

Efter att du genomfört praktisk tjänstgöring

I slutet av den praktiska tjänstgöringen kommer verksamhetschefen och handledaren på din praktikplats att intyga om du uppfyller kraven på kompetens och lämplighet för legitimation inom ditt yrke. Därefter kan du ansöka om svensk legitimation.

Möt våra medarbetare som fått språkstöd

Träffa några av våra medarbetare som fått stöd i svenska språket inför sin anställning hos oss.

Hör dem berätta om sina erfarenheter av att utveckla svenska språket.

Kontakter

Språk- och rekryteringsteamet

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 28 februari 2024