Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Frida är ambulanssjuksköterska

Frida Malm jobbar som ambulanssjuksköterska på ambulansen i Region Örebro län. Redan innan studierna visste hon att det var inom ambulansvården hon ville jobba.

Sjuksköterskan Fridas i uniform

Att göra skillnad och rädda liv

Frida beskriver en stolthet över det arbete som hon och hennes kollegor utför – att de gör skillnad varje dag.

– Vi hamnar i miljöer och situationer där många skulle vara obekväma. Det gör mig stolt att jag klarar av de händelserna. Ibland kan jag till och med få rädda liv – det är ju fantastiskt! Sen har jag ju världens bästa kollegor också!

Att jobba som ambulanssjuksköterska handlar mycket om bedömningar av situationer och vårdbehov.

– När vi får ett larm åker vi ut till patienten, gör en bedömning om patienten behöver få vård av oss i ambulansen, behöver uppsöka akutsjukvård själv, kan avvakta i hemmet eller uppsöka en vårdcentral. En del i mitt arbete handlar om att hänvisa och prioritera patienterna rätt i vårdkedjan. Den andra delen, när vi bedömer att patienten behöver akut hjälp av en ambulans, vårdar vi patienten på plats och i ambulansen på väg in till sjukhuset, säger Frida Malm.

Ambulansen var ett självklart val

Valet att jobba i Region Örebro län föll sig naturligt eftersom det ligger bra geografiskt utifrån där hon bor och för att hon hade hört gott om ambulansen i Örebro. Att jobba som ambulanssjuksköterska var något Frida var inställd på redan innan studierna på Sjuksköterskeprogrammet.

– I början var det spänningen som lockade. Efter några år i yrket så tycker jag att självständigheten, variationen och friheten är en stor fördel. Ambulansen i Örebro är en trevlig arbetsplats där jag alltid känt mig välkommen, berättar Frida.

Att jobba hos en stor arbetsgivare, som Region Örebro län tycker Frida är bra när det gäller att utvecklas som person och i sin yrkesroll.  

– Det ger en otrolig möjlighet till utveckling, fortbildning och forskning. För den som arbetar här finns möjligheter till personlig utveckling och fortbildning om man vill det, säger Frida.

En varierande vardag som utvecklar

– Från att ta det lugnt på stationen till att åka ut på larm som kräver ens fulla uppmärksamhet och att verkligen behöva vara alert och tänka snabbt. Man vet aldrig vart man hamnar eller vad man ställs inför. Jag ställs inför nya situationer väldigt ofta. Varje ny situation är utmanande, utvecklande och gör att jag växer i min yrkesroll, säger Frida.

Arbetspassen börjar med invändig och utvändig kontroll av bilen och de fyller på med material och läkemedel.

– Vissa dagar hinner vi knappt lämna av en patient på akuten innan nästa larm går. Ibland har vi tid till återhämtning. I väntan på nästa larm storstädar vi bilarna och går igenom läkemedelsväskorna. Alla har sitt eget ansvarsområde på stationen. Vi repeterar också behandlingsriktlinjer eller användning av medicinsk utrustning.

Ökad belastning en utmaning

Självklart har ambulansen utmaningar, precis som alla vårdyrken menar Frida.

– Belastningen på ambulansen ökar årligen med ett ökat antal uppdrag. Delvis därför har vi startat upp ett projekt med SOS Alarm där några av våra ambulanssjuksköterskor involveras i samtalen och stöttar deras larmoperatörer, berättar Frida.

Vilket jobb passar dig?

Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb. Här kan du göra skillnad. Kolla in vår yrkesguide och gör testet för att se vilket som passar dig.

Läs om våra yrken och gör testet.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 30 maj 2023