Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Indira är undersköterska

Indira Alexandersson jobbar som undersköterska på Kärl-thorax IVA på Universitetssjukhuset Örebro, USÖ. Där är hon en del av ett team i en vardag med förändringar som kan ske från minut till minut där hon och hennes kollegor måste agera snabbt.

Indira Alexandersson .jpg


Indira kom för första gången i kontakt med vårdyrket genom ett sommarjobb och kände direkt att det var meningen att hon skulle fortsätta på det spåret.

– Det kändes helt rätt, det var inom vården som jag skulle jobba. Ett stimulerande och meningsfullt arbete där jag kunde göra skillnad för någon annan i stort som smått. På mitt jobb sker det händelser som berör dagligen, men det som alltid kommer att kännas varmt om hjärtat är varje gång en patient säger; Idag har jag en bra dag!

Allt från postoperativ vård till trauma och hjärtstopp

Kärl-thorax IVA är en specialistintensivvårdsavdelning vilket innebär att man vårdar patienter efter en hjärt/kärl operation, lungoperation, ger vård efter trauma, i samband med hjärtstopp och vård via ECMO som är avancerad lunga utanför kroppen som syresätter patientens blod.

– Som undersköterska är man alltid runt patienten och hela patienten tas om hand. Det är väldigt varierenade arbetsuppgifter och man utvecklas oerhört mycket i sin roll

Hon tar emot patienter från operation, jobbar i en miljö med avancerad teknisk utrustning, sköter omvårdnaden, assisterar läkare och sterila uppdukningar, sonder, olika dränage, munvård och mycket mer.

Pandemin gjorde att hon tog steget till intensivvården

När coronapandemin slog till och Indira istället fick jobba på en covidavdelning så förändrades hennes arbetsvardag. Hennes nyfikenhet för intensivvård fanns redan innan, men i och med pandemin kände hon sig redo att ta nästa steg i karriären.

– Under pandemin utvecklades jag både i min yrkesroll och som person. Jag fick lära mig otroligt mycket på kort tid, vilket gjorde att jag ville utvecklas ännu mer. Jag drogs åt att jobba mer akut och patientcentrerat och med  den medicinsk-tekniska utrustningen som finns på IVA.

Utvecklas i takt med ny kunskap och forskning

För Indira var det viktigt med en arbetsplats som har struktur och tydliga riktlinjer, där man utbyter både kunskap och erfarenheter. Det hittade hon på USÖ, en arbetsplats som hon tycker ger möjlighet till utveckling genom utbildning och omväxlande arbetsuppgifter.

– Att arbetsplatsen utvecklas i takt med ny kunskap och forskning gör att jag får en bredare och djupare kompetens. Som undersköterska får man jobba tillsammans med olika yrkesgrupper och tillsammans jobba för patientens bästa. Eftersom USÖ är en stor arbetsplats kan man byta eller prova ett nytt jobb utan att behöva byta arbetsgivare.

Gör skillnad varje dag

Indira menar att arbetskollegorna, mötet med människor, utveckling och trygghet på jobbet samt att kunna hjälpa andra människor dagligen ger en enorm arbetsglädje.

– Jag känner att jag gör skillnad dagligen. Allt från att patienterna känner att de blivit sedda och hörda och fått den hjälp de behöver till att uppskatta varandra på arbetsplatsen och hjälpas åt när man har mycket att göra. Varje dag gör vi vårt bästa för patienterna. Jag jobbar med fantastiska kollegor med mycket stor kompetens och bred erfarenhet, som ställer upp och stöttar när det behövs.

Vilket jobb passar dig?

Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb. Här kan du göra skillnad. Kolla in vår yrkesguide och gör testet för att se vilket som passar dig.

Läs om våra yrken och gör testet.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 30 maj 2023