Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Tommy är intensivvårdssjuksköterska

Tommy Lindblom jobbar som intensivvårdssjuksköterska på intensivvårdsavdelningen, IVA, på Karlskoga lasarett. När Tommy läste till sjuksköterska arbetade han extra som undersköterska på IVA, där han sedan fortsatte sin yrkesbana.

Sjuksköterskan Tommy i uniform

På IVA vårdas patienter som är i behov av behandling och övervakning dygnet runt på grund av sina svåra sjukdomstillstånd. Här finns mycket avancerad medicinskteknisk utrustning. Under pandemin har de allra svårast sjuka patienterna i covid-19 vårdats på Tommys avdelning.

Tar hand om de svårt sjuka

Att jobba som specialistsjuksköterska på en intensivvårdsavdelning innebär stor variation varje dag.

– Det är så varierande och utmanande. Man lär sig något nytt varje dag. Dessutom är det högteknologiskt, något som intresserar mig också. Det är väldigt avancerad vård, berättar Tommy.

– När man får in en ung patient med ett rädda-hjärnan-larm, ger behandling, och några timmar senare är patienten återställd. Det känns gott i hjärtat.

Men jobbet har också baksidor och tunga dagar.

– När man efter lång tid med intensivvård och fulla medicinska insatser är tvungen att lägga ner all behandling för en patient och döden är det enda som återstår, då känns det tungt.

Teamarbete och familjär stämning

I sin tjänst roterar Tommy mellan intensivvård, pre- och postoperativvård och administrativt arbete.

– Jag är utbildningsansvarig på min avdelning och just variationen mellan klinikvård och administration är väldigt stimulerande.

Tommy Lindblom betonar också vikten av att jobba i team där samarbetet är a och o. Han jobbar tillsammans med drygt 30 sjuksköterskor, 20 undersköterskor och ett tiotal läkare.

– Man har sin undersköterska med sig och alltid narkosläkare nära till hands. Även den medicinskt ansvariga läkaren finns nära. Det blir mycket närmare, säger han och fortsätter:

– Man är som en stor familj här och kommer varandra väldigt nära. Teamarbetet är väldigt bra och alla vet vad de ska göra när det kommer in en dålig patient.

Det är något som även märks utanför IVA och genomsyrar hela Karlskoga lasarett, menar Tommy Lindblom.

– Teamarbetet på avdelningen med nöjda kollegor, nöjda patienter och närstående, det gör mig stolt.

Fick jobb redan under utbildningen

Tommy jobbade extra som undersköterska på medicinkliniken under sin utbildning till sjuksköterska. Redan under termin fyra blev han erbjuden fast anställning efter studierna. Han började på medicinkliniken på Karlskoga lasarett 2004 och sedan 2010 har han arbetat som intensivvårdssjuksköterska på IVA.

– Jag valde att vidareutbilda mig till intensivvårdssjuksköterska för att jag trivdes med jobbet och har alltid haft ett intresse av att hjälpa svårt sjuka patienter.

Vidareutbildningen fick han betald av sin arbetsgivare och det finns många möjligheter till utveckling menar Tommy.

– Region Örebro län är en stor arbetsgivare. För den som vill finns möjlighet till utveckling och karriär. Att bidra till att utveckla en region som är på väg framåt, det känns stort.

Vilket jobb passar dig?

Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb. Här kan du göra skillnad. Kolla in vår yrkesguide och gör testet för att se vilket som passar dig.

Läs om våra yrken och gör testet.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 30 maj 2023