Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Regionservice fastigheter bjöd under våren 2020 in yrkesverksamma konstnärer att ansöka om att delta i en skisstävling om den byggnadsanknutna konsten till en nybyggnad för IT-verksamheten i Region Örebro län.

Nedan presenteras de vinnande skissförslagen.

 

Uppdrag 1 – Utomhusskulptur

Urvalsgruppens val: Melissa Hendersons förslag ”Affinity”

Motivering
Melissa Hendersons skissförslag ”Affinity” liknar en lekfull virvelvind. Med lätta, spänstiga linjer tecknar hennes skulptur en rumslighet som ter sig olika när man rör sig omkring den. Den ger en mjuk känsla trots sina hårda material. Dess varma och glada färgskala inbjuder till beröring och lockar kanske till och med till en svalkande vila på sockeln en varm sommardag.

Skulpturens öppna form, med en kärna av gult och rött och ett skal i gröna toner, väcker ens fantasi – allt från att se ett uppförstorat äppelskal i popkonstens anda, en lägereld eller enbart en fascination av dess föränderlighet. ”Affinity” samspelar såväl med den yngre som med den äldre generationen.

Konstverket kommer att monteras under hösten 2023.

Melissa Henderson, "Affinity"

Melissa Henderson, "Affinity"

 


Uppdrag 2 – Gestaltning på entrévägg

Urvalsgruppens val: Astrid Kroghs förslag ”Evig sommar”

 

Motivering
Astrid Kroghs skissförslag ”Evig sommar” tar hela den höga väggen i entréhallen i anspråk. Det är ett storslaget konstverk utfört i exklusiva material med anor långt tillbaka i tiden. Tankarna för oss till slott, kyrkor och andra praktfulla påkostade miljöer, samtidigt som motivet handlar om det lilla – enkla blommor på en solig sommaräng.

Med sitt verk, som kontrasterar fint mot verksamheten i huset, spinner hon en gyllene tråd mellan vår historia och nutid. En påtaglig hantverksskicklighet och en mänsklig hands närvaro i utförandet av konstverket ger IT-huset en kontrast till det teknologiska.

Astrid Krogh lägger här nedan sista handen vid sitt konstverk som färdigställdes i april 2022. Verket består av bladguld på aluminiumplåt.

 

Astrid Krogh, "Evig sommar"

Astrid Krogh, "Evig sommar"

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 11 maj 2021