Du är på Region Örebro läns webbplats.

Logotyp för webbplatsen Logotyp för webbplatsen

Du som ska opereras med lokalbedövning

Du som ska opereras utan sövning får istället lokalbedövning. Det är skonsammare mot kroppen och du blir snabbare pigg efter operationen och kan ta dig hem. Det finns olika typer av lokalbedövning, vilken du får beror bland annat på vilken typ av operation eller behandling du ska göra. Läs mer om lokalbedövning på 1177.se.

Läkemedel

På operationsdagens morgon tar du dina ordinarie läkemedel om du inte fått annan information.

Är du diabetiker tar du ditt långverkande insulin, övriga diabetesläkemedel tar du med till sjukhuset.

Du som använder blodförtunnande läkemedel får besked av din läkare vad som gäller för dessa. Har du inte fått besked kontakta din läkare/mottagning.

Om du får behandling för sömnapné-syndrom med en CPAP-apparat, som ger andningsstöd via mun eller näsa nattetid, eller en bettskena tar med dessa till sjukhuset vid när du ska opereras.

Hygienföreskrifter

För att förebygga sårinfektioner måste du duscha och tvätta håret med Descutan kvällen före operationen och operationsdagens morgon. Följ anvisningarna på förpackningen. Descutan finns att köpa på apotek. Tvätta rent naveln med bomullspinne. Använd inte kosmetika eller nagellack.

Levnadsvanor i samband med operation

När du ska opereras är det viktigt att du förbereder dig. Ju bättre din kropp mår före operationen desto större möjlighet är det att resultatet blir bra. Tobaksanvändning, alkoholvanor, matvanor och fysisk aktivitet har stor betydelse för själva ingreppet och återhämtningen efter operationen. Läs mer om levnadsvanor i samband med operation på 1177.se

Värdesaker

Lämna smycken och värdesaker hemma. Ta inte heller med någon stor summa pengar till sjukhuset.

Efter operationen

Om du åker hem samma dag som du opererats är bra om du har receptfria smärtstillande tabletter hemma att ta vid behov efter operationen.

I samband med operationen kan du eventuellt få lugnande läkemedel. Det innebär att du inte ska köra bil eller cykla det närmsta dygnet efter operationen. Se därför till att du kan ta dig hem på annat sätt. 

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 20 januari 2021