Fotografering och filmning i vården

Som offentlig organisation visar Region Örebro län största möjliga öppenhet gentemot massmedia.

När medier önskar fotografera eller filma i regionens lokaler, på sjukhusområdet, eller annat område som tillhör regionen, krävs dock av integritetsskäl alltid fototillstånd. Ingen patient eller besökare i lokalerna ska riskera att hamna på bild eller film utan vetskap och samtycke.

När journalist vill fotografera/filma krävs tillstånd

I verksamhetens lokaler

Den medarbetare som ska ta emot massmedia i verksamhetens lokaler ansvarar för att tillstånd ges. Tillståndet utfärdas av verksamhetschef/avdelningschef/motsvarande. Tillståndet mejlas sedan till journalisten.

I allmänna utrymmen på sjukhuset, sjukhusområdet eller annat utrymme som tillhör regionen

Tillståndet söks och utfärdas från de allmänna informationsdiskar som finns på sjukhusen. Telefonnummer 019-602 10 00. Tillstånd kan också utfärdas av säkerhetsansvarig på sjukhuset, eller pressansvarig för annat utrymme. Tillståndet mejlas sedan till journalisten.

Tillstånd kan endast utfärdas under dagtid vardagar. Under annan tid kan inte tillstånd utfärdas. Då gäller generellt förbud mot att filma eller fotografera, om inte tillstånd har ordnats tidigare.

På tillståndet ska de villkor som gäller för fotografering och filmning anges.

Under särskilda omständigheter kan tillstånd förvägras, till exempel vid extraordinär händelse. Journalist ska också vid anmodan, kunna legitimera sig med presskort.

För fotografering/filmning i sjukhusens allmänna utrymmen hänvisas till följande personer:

Universitetssjukhuset Örebro
Säkerhets- och beredskapsenheten

Karlskoga lasarett
Försörjningschef
Göran Dahlqvist
Telefon 0586-661 77

Lindesbergs lasarett
Teknisk chef
Joakim Sand
Telefon 0581-851 05

Alternativt till kommunikations- och pressansvarig personal som du hittar via länken.

För foto med drönare vid Universitetssjukhuset Örebro krävs tillstånd

Om drönare ska användas för ett fotouppdrag vid Universitetssjukhuset Örebro behövs ett tillstånd från ansvariga på helikopterflygplatsen. Regelverket gäller för flyg med drönare inom en radie av en kilometer runt helikopterflygplatsen.

Mer information angående att flyga drönare inom helikopterflygplatsens område finns beskrivet på Region Örebro läns webbplats.

Sidan granskades den 29 april 2019

Innehållsansvarig: Marjetta Leijonhufvud