Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Ändrade avgifter inom hälso- och sjukvården

Avgifterna för besök inom hälso- och sjukvården höjs. Besök hos läkare blir 30 kronor dyrare och andra besök blir 20 kronor dyrare. Högkostnadsskyddet är fortfarande 900 kronor. Besöken i hälso- och sjukvården fortsätter att vara kostnadsfria för dig under 25 år och över 85 år.

För första gången sedan år 2005 höjer Region Örebro län avgifterna för besök och behandling inom hälso- och sjukvården. Höjningen påverkar inte högkostnadsskyddet som fortsatt kommer att vara 900 kronor per tolvmånadersperiod, vilket är lägst i landet. Den påverkar inte heller avgiftsfriheten för den som är yngre än 25 år och avgiftsfriheten för den som är äldre än 85 år.

När det gäller ett besök hos läkare höjs den avgiften med 30 kronor från och med den 1 januari 2018. Det gör att ett läkarbesök inom primärvården kommer att kosta 150 kronor, ett första besök hos en specialistläkare efter remiss kommer att kosta 160 kronor.

Alla avgiftsbelagda besök inom öppenvården som inte består av ett möte med en läkare, till exempel besök hos distriktssköterska eller sjukgymnast, höjs med 20 kronor, från 80 till 100 kronor.

Region Örebro läns avgifter ligger även efter höjningen på en relativt låg nivå i jämförelse med övriga regioner och landsting i Sverige.

Läs om patientavgifter inom Region Örebro län på 1177.se.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 27 december 2017

Innehållsansvarig: Gabriel Stenström

Publicerad av Jenny Yttermalm