Det här röstar du om i regionvalet

Är du 18 år och skriven i någon av länets kommuner?

Region Örebro läns olika verksamheter

Då är du en av cirka 233 000 länsbor som får rösta i årets regionval.

Den 9:e september avgörs valet. Då kan du vara med och påverka vilka politiker som ska styra Region Örebro län de kommande fyra åren.

Region Örebro län ansvarar för hälso- och sjukvård, tandvård, kollektivtrafik, kultur, näringsliv och flera andra områden som är viktiga för dig och regionens utveckling.

Tillsammans skapar vi ett bättre liv.

På valdagen 9 september röstar du i tre olika val

Riksdagsvalet
Vi röstar om vilka partier som ska styra i Sverige.
Det finns 349 platser i riksdagen som fördelas efter valresultat. Alla svenska medborgare som är över 18 år får rösta i riksdagsvalet.

Landstingsvalet/regionvalet
Vi röstar om vilka som ska styra landets 20 landsting och regioner. Här sitter ledamöterna i regionfullmäktige. Det finns 71 platser i Region Örebro läns regionfullmäktige. Du som är över 18 år får rösta. Du röstar i det landsting/region du är folkbokförd i.

Kommunvalet

Vi röstar om vilka partier som ska styra i Sveriges 290 kommuner. I Örebro län finns 12 kommuner. Här sitter ledamöterna i kommunfullmäktige. Det är olika antal platser i olika kommuner. Du som är över 18 år får rösta. Du röstar i kommunvalet i den kommun där du är folkbokförd.

Det här är Region Örebro läns uppdrag

• Hälso- och sjukvård
• Tandvård
• Folkhälsa och social välfärd
• Regionalt utvecklingsarbete
• Regionalt tillväxtanslag
• Infrastruktur
• Trafik
• Forskning, utveckling
   och utbildning
• Kultur
• Internationellt arbete
• Energi, klimat och miljö
• Arbetsmarknad
• Turism
• Natur och friluftsliv
• Främja kommunal samverkan och intressebevakning
• Företagshälsovård
• Tolk- och översättarverksamhet
• Huvudman för folkhögskolor

Här kan du läsa mer om de politiska partier som finns invalda i regionfullmäktige.

I Tebladet på webben kan du läsa mer om valet.

Sidan granskades den 31 augusti 2018

Innehållsansvarig: Kristin Lundström