”Positivt att banden med Värmland stärks”

I dag presenterades en statlig utredning som föreslår att länsstyrelserna i Örebro och Värmlands län går samman från 2015. I förslaget blir Örebro så kallad sätesort.

- Det är positivt att Örebro läns band med Värmland stärks, och det är också glädjande att Örebro föreslås som huvudort, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson, (S), landstingsstyrelsens ordförande.

Örebro läns landsting har sedan länge ett väl etablerat samarbete med Landstinget i Värmland inom sjukvårdsområdet. I dag innebär dessa avtal såväl arbetstillfällen som förutsättningar för utvecklingskraft.

- Utredningens förslag innebär att vi kan utveckla vårt samarbete med Värmland kring ännu fler regionala frågor. Att ytterligare stärka de statliga banden mellan de båda länen är därför positivt.

Påbörjat regionarbete uppmuntras

Utredningens förslag uppmuntrar också det arbete som redan påbörjats med att skapa en region i Örebro län med ett direktvalt parlament från 2015. Statsrådet Stefan Attefall poängterar att han med stort intresse följer de regionprocesser som pågår i landet.

- Det här stödjer det arbete som vi redan kraftfullt har inlett tillsammans med regionförbundet och kommunerna för att skapa en ny regionorganisation i Örebro län, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson. Det här ger oss kraft och energi att fortsätta det arbetet.

- Sammantaget välkomnar jag utredningens förslag som tar tag i den regionala röran. Roller mellan regionen och staten blir tydligare och leder till bättre samordning. Som helhet skapar det en tydlighet för medborgarna och ger också bättre förutsättningar för att driva utvecklingsfrågor i regionen.

Sidan granskades den 17 december 2012

Innehållsansvarig: Karin Wettermark Jonsson

Publicerad av Carl Olsson

Marie-Louise Forsberg-Fransson, landstingsstyrelsens ordförande (S)