Ett steg närmare en Örebroregion

Socialdepartementet föreslår i ett utlåtande att regeringen ska ge Örebro läns landsting det formella regionala utvecklingsansvaret i länet.

Det innebär ett stort steg närmare en regionbildning med ett direktvalt regionparlament efter valet 2014.

I december i fjol lämnade Örebro läns landsting in en ansökan till regeringen om att nuvarande Örebro län från och med 2015 ska bli en region, enligt lagen om regionalt utvecklingsansvar i vissa län (2010:630). Syftet är att samla kunskap och resurser i en gemensam organisation för att kunna arbeta ännu mer offensivt.

– Det är bra att departementet nu ger respons på vår ansökan från Örebro län. Vi står inför stora utmaningar som kräver ett gemensamt och kraftfullt regionalt arbete. Att bilda en region ger oss större ansvar på hemmaplan och förutsättningar att driva utvecklingsarbetet utifrån regionens specifika behov. Det säger Marie-Louise Forsberg-Fransson, landstingsstyrelsens ordförande, S.

Som lagen är skriven idag är det bara landstingen i Skåne, Halland, Västra Götaland och Gotlands kommun som får ansvara och fatta beslut kring regionala tillväxtfrågor och ansvara för planering av infrastruktur inom regionen.

Socialdepartementet föreslår nu en ändring av lagen som innebär att den även ska omfatta landstinget i Örebro län. Man skriver i sitt utlåtande att ansökan har ett brett stöd i landstingsfullmäktige och att det finns en stor uppslutning bland länets kommuner om att landstinget tar över det regionala utvecklingsansvaret.

– Departementets utlåtande ger nu en bra grund för det konkreta arbetet med en regionbildning i Örebro län, säger landstingsdirektör Rickard Simonsson.

Närmast väntar en remissperiod till bland annat länsstyrelsen och kommunerna i länet. Senare i höst väntas regeringen fatta beslut om en ändring av lagen om regionalt utvecklingsansvar.

Sidan granskades den 19 mars 2013

Innehållsansvarig: Karin Wettermark Jonsson