Region Örebo county Region Örebo county
Search

Hudmottagningen Universitetssjukhuset Örebro

Vi bedömer och behandlar patienter med hudsjukdomar som kräver specialistvård. Lindriga till måttliga hudtillstånd sköts inom primärvård. Hudmottagningen tar emot patienter med hudtumörer, inflammatoriska hudsjukdomar, arbetsmiljörelaterade hudsjukdomar, kärlmissbildningar och vissa svårläkta sår. Vi opererar även elakartade hudtumörer eller behandlar dem på annat vis.

För att komma till hudmottagningen behöver du först få en bedömning av din läkare på vårdcentralen. Vid tumörmisstänkta hudförändringar finns där nu tillgång till dermatoskop, med vilket man kan göra mer avancerade bedömningar och även ta bilder vi kan titta på om det behövs. Kontakta din vårdcentral för undersökning om du har en sådan hudförändring.

Vid annan svår hudsjukdom kan du också lämna in en Egen vårdbegäran genom att fylla i en blankett som du postar till oss. Blanketten finns att ladda ner när du loggar in i e-tjänsterna. Egen vårdbegäran rörande hudtillstånd som inte bedöms kräva specialistkompetens kommer att returneras.

Phone number

019-602 20 72

Phone hours

Måndag-Torsdag 08:00-15:00

Fredagar 08:00-11:00

Service hours

Måndag-Torsdag 08:00-16:30

Fredagar 08:30-14:30

Telefax

019-12 09 08

Visiting adress

Universitetssjukhuset Örebro, Södra Grev Rosengatan 22 A, Örebro Entré H, våning 4, hiss H3

Route description

Entré H, våning 4, hiss H3

Hitta på sjukhusområdet - USÖ

Kontaktcenter hjälper dig

Behöver du hjälp med att genomföra ett ärende på 1177.se? Har frågor om faktura, betalning eller frikort? Eller att hitta kontaktuppgifter till vården?

Kontaktcenter guidar dig

Remiss eller egen vårdbegäran krävs

För att få komma till hudmottagningen behöver du först få en bedömning från exempelvis din läkare på vårdcentralen. Hen skickar sedan remissen till oss och du får en bekräftelse på att vi har tagit emot den. Du kan också lämna in en egen vårdbegäran.

Remiss (1177.se)

Egen vårdbegäran

Blankett för egen vårdbegäran når du här. 

Observera - Du kan själv skriva ut blanketten för egen vårdbegäran och skicka in den till oss. Det går inte att skicka in blanketten digitalt via 1177. 

Läs mer om egen vårdbegäran i Region Örebro län (1177.se)

 

Vi fungerar som ett stöd till primärvården vid komplicerade bensårpatienter där man vill ha en specialistbedömning och råd om fortsatt utredning, val av sårvårdsmaterial, etc.

Hos oss görs en bedömning av en läkare som sedan i samarbete med behandlande sköterska lägger upp en behandlingsplan.

Våra sårsköterskor har också en rådgivande funktion i telefon för distriktssköterskor, undersköterskor och sjuksköterskor i primärvården och i kommunen.

En typ av ljusbehandling som består av mjuka röntgenstrålar som tränger in 0,5-1 millimeter i huden och som kan ges till patienter med psoriasis, handeksem, lichen, pustulosis palmoplantaris och klåda. Man kan endast behandla relativt små områden.

Att tänka på inför Buckybehandling:

 • Du ska "fjälla av" noga inför behandlingen så att inte strålarna reflekteras av fjällen och inte gör någon nytta.
 • Du ska inte smörja med salva eller kräm samma dag på det område du ska få behandling.

Behandling ges i regel 1 gång/vecka i 6-8 veckor.

PDT är en behandlingsmetod för hudtumörer som aktiniska keratoser, ytliga basaliom och skivepitelcancer in situ (morbus Bowen).

Med hjälp av en slev avlägsnas fjäll och skorpor, därefter appliceras en kräm (Metvix) i ett tunt lager över tumörområdet som sedan täcks med ett tätslutande förband. Efter 3 timmar tvättas krämen bort och området belyses med vanligt rött ljus. Krämen (Metvix) innehåller ett förstadium till ett porfyriämne som ansamlas i tumören och omvandlas till fotoaktiva porfyriner. När området belyses uppstår en fotokemisk reaktion. Porfyrinerna reagerar med energi från ljuset och överför denna energi till det syre som finns i tumören. Syret omvandlas till fria radikaler vilket leder till att tumörcellerna förstörs.

Fördelarna med PDT-behandling är att det inte blir några fula ärr utan ett gott kosmetiskt resultat. Efter PDT-behandlingen blir huden röd och efter några dagar kan det bildas blåsor. Huden kan bli svullen, detta syns särskilt i ansiktet.

Såren läker sedan med en sårskorpa. Hela läkningsprocessen tar cirka 2-4 veckor. Så länge det är ett sår tvättas det rent med mild tvål och vatten och läggs om med torra kompresser.

Laserverksamheten vid USÖ har bedrivits sedan början av 90-talet, här behandlas patienter i alla åldrar. Vi bedömer kärlmissbildningar och har ett etablerat kontaktnät med flera kliniker, både inom USÖ och på andra universitetssjukhus, för omhändertagande av patienter med svåra huddiagnoser. Barn behandlas som regel i narkos.

Vi laserbehandlar en rad olika tillstånd. De vanligaste är eldsmärke och hemangiom.

Telangiektasier (Vidgade blodkärl i huden)

behandlas på sjukhuset om de är väldigt uttalade och orsakas av rosacea, strålning, SLE (Systemisk lupus erythematosus) eller långvarig kortisonmedicinering. Lindrigare tillstånd hänvisas till privat vård.

Rhinophyma (Förstorad näsa)

Förstorad näsa vid rosacea kan antingen behandlas med CO2- laser (koldioxidlaser) eller med en knivvariant som blodstillar på samma gång (radiofrekvens diatermi). CO2-laser sker på hudkliniken och behandling med kniv på plastikkirurgiska kliniken. I båda fallen avlägsnas överskottsvävnad från näsan och man har ett vätskande ”skrubbsår” i någon vecka.

Tuberös skleros (TSC)

TSC tillhör gruppen ovanliga sjukdomar. Det kan ge symtom från många olika organ. De förändringar som finns i huden är t.ex. angiofibrom som sitter i ansiktet eller fibrom under naglar. Dessa kan behandlas med CO2-laser, genom att man ”skalar” av förändringarna.

Vanliga diagnoser som behandlas med ljusbehandling är: Psoriasis, eksem och olika typer av klåda. Patienterna får behandling med UVB- och/eller UVA-ljus beroende på diagnos.

UVB-behandlingen tar från några få sekunder till några minuter och ges 2-3 gånger per vecka under en längre period. Det bör gå minst 20 timmar mellan behandlingarna. Mängden UVB-ljus ökar i takt med behandlingarna, så att huden hinner vänja sig vid strålarna. Man börjar kunna se ett positivt resultat efter 20-30 behandlingar. Behandlingen kan ges i kombination med kortisonkrämer. 

Att tänka på inför ljusbehandling:

 • Du ska inte smörja med kortison eller salicyl före behandlingen
 • Du ska inte sola vid feber eller halsont
 • Du ska alltid använda skyddsglasögon vid solning

Behandling med Botolinumtoxin (Botox) är till för patienter med extrem ökad svettning i armhålor och händer där annan behandling inte hjälper. Behandlingen ges med spruta och effekten sitter i ungefär 6-12 månader. På hudkliniken har vi lång erfarenhet av behandlingen.

Tänk på att du ska inte vara gravid eller amma under behandlingen.

Överdriven svettning (hyperhidros)

Självincheckning

Ska du på bokat besök till 

 • Hudkirurgiskt centrum
 • Hudmottagningen
 • Plastik- och käkkirurgiska kliniken
 • Ögonmottagningen
 • Ögonoperation
 • Öronmottagningen

- glöm inte att anmäla ditt besök i självincheckningen i entréhallen.

Anmäl dig när du kommer hit

När du kommer till oss för ditt besök kan du antingen anmäla dig i självincheckningsdisk eller i reception/kassa. För alla bokade besök ser du i din kallelse hur du ska göra.

Frågor om din behandling

Har du frågor om din medicinering eller behandling ska du kontakta din mottagning. Det kan du göra genom mottagningens e-tjänster eller genom att ringa på telefontiden. 

Observera att du inte ska mejla frågor om din behandling eftersom det handlar om känsliga och sekretessbelagda uppgifter! Genom att använda e-tjänsten Kontakta oss skyddas dina uppgifter. 

Läs mer om hur dina uppgifter skyddas och hanteras i vården (1177.se)

Din journal

I din journal dokumenterar vårdpersonalen den vård du får. Syftet är att din vård ska bli så bra och säker som möjligt. Genom att läsa din journal kan du bli mer delaktig i din vård och behandling. Din journal skyddas av sekretess.

Läs mer om din journal på 1177.se

Du kan läsa din journal och se provsvar via nätet

Genom e-tjänsten Journalen kan du läsa delar av din journal via nätet. På så sätt kan du förbereda dig inför ditt besök i vården eller i efterhand om du är osäker på vad som hände eller sades vid ditt besök. Här kan du också se provsvar.

Det finns vissa begräsningar i vad du kan se via Journalen från Region Örebro län. 

På 1177.se kan du läsa mer om vad du kan se via e-tjänsten Journalen

Journalkopia

Du kan beställa en utskriven kopia av din journal skickad hem till dig med posten. Du gör det från den vårdenhet som du har haft kontakt med: 

 • Beställa journalkopia digitalt: leta upp din vårdenhet under Vård och hälsa. Under rubriken "E-tjänster" väljer du "Beställ journalkopia" och loggar in med bank-id. 
 • Beställa journalkopia genom att skicka in denna blankett till den vårdenhet du haft kontakt med. 

De första nio sidorna är gratis, den tionde sidan kostar 50 kronor och därefter kostar det två kronor per sida.

Regionarkivet har äldre patientjournaler som du kan beställa från dem. Vilka journaltyper detta gäller och hur du gör ser du på Regionarkivets sida.