Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Diabetesvården på Karlskoga lasarett bäst i landet

Karlskoga lasarett är bäst i landet på att ta hand om diabetespatienter, enligt Dagens Medicins jämförelse. Trygghet i tekniken, nära mellan medarbetarna och strukturerat arbetssätt banar väg för framgången.

- Det är verkligen en laginsats som ligger till grund för de goda resultaten och kvaliteten. Det är jättekul att det uppmärksammas att vi gör ett bra jobb, säger Martin Ferletta, överläkare på kliniken för medicin och geriatrik, Karlskoga lasarett.

Strukturerade arbetssätt och närhet

För Dagens medicin berättar Martin Ferletta och diabetssjuksköterskorna Viktoria Lindberg och Marie Lagerberg att drivkraften är nöjda och välbehandlade patienter. De menar att strukturerade arbetssätt och regelbundna möten med det multiprofessionella diabetesteamet är några av de avgörande framgångsfaktorerna. Och att vara en liten klinik ser de stora fördelar med. Det innebär korta fysiska avstånd, många informella kontakter och ett gott samarbetsklimat.

Dagens medicin uppmärksammar också teamets undersköterskeledda HbA1c-mottagning, som har öppet varje onsdag eftermiddag. Här kan patienter vid behov göra extra kontrollmätningar om de inte når sina individuella mål och har för höga glukosvärden. På så sätt får fler patienter möjlighet att besöka vården, då resurserna i form av diabetessjuksköterskor är begränsade till 1,5 tjänst.

God relation till patienterna

Martin Ferletta lyfter också fram ytterligare en framgångsfaktor – en god relation till patienterna. Han poängterar hur viktigt det är att som vårdgivare inte alltid bara fokusera på patientens diabetes.
– Det sker saker i livet. Då handlar det inte om att pressa patienten för att de ska ”sköta sig”, utan vår roll blir att stötta så att dippen blir så kort och så grund som möjligt. Och våra patienter litar och lyssnar på oss, säger han till Dagens medicin.

Dagens medicins listning av sjukhus

I Dagens Medicins årliga listning av Sveriges bästa sjukhus är det en rad parametrar från det nationella kvalitetsregistret som vägs samman. När det gäller diabetesvård är det sammantaget Karlskoga lasarett som toppar listan. Enligt Dagens medicins jämförelse är Karlskoga lasarett också bäst på att hålla koll på diabetespatienternas kolesterol och är tredje bästa sjukhus på fotundersökningar.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 21 december 2018

Innehållsansvarig: Lisa Lilja

Publicerad av Lisa Lilja