Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Patienter nöjda med behandling av åderbråck på venöst centrum

På venöst centrum har den nya metoden radiofrekvensbehandling mot åderbråck allt mer ersatt traditionell öppenkirurgi. Vid radiofrekvensbehandling behöver patienten endast lokalbedövas, blir återställd snabbt och får komma hem redan efter en kort tids observation. En uppföljande kvalitetskontroll genomförd på venöst centrum visar på goda kirurgiska resultat och nöjda patienter.

- Radiofrekvensbehandling är en effektiv metod där åderbråcken behandlas inifrån så att de skrumpnar ihop av sig själva. Vi har nyligen gjort en uppföljande kvalitetskontroll av 60 patienter som fått behandlingen under det senaste året vilken visar på goda kirurgiska resultat, få komplikationer och nöjda patienter, säger Lena Blomgren, överläkare på venöst centrum.

Ultraljud och livskvalitet

Maria Bergman och Sara Abrahamsson, biomedicinska analytiker, har genomfört uppföljningen.

Sara Abrahamsson och Maria Bergman- Det är ju extra roligt att jobba med den här typen av studier när patienterna är så nöjda. Vid uppföljningen har patienterna bland annat fått en klinisk bedömning, ultraljudskontroll och fått fylla i ett formulär om sin upplevda livskvalitet, säger Sara Abrahamsson.

- Jag blev överraskad att i princip alla tillfrågade patienter, som ju är färdigbehandlade, ställde upp och tog sig tid för uppföljningen, säger Maria Bergman.

Införs i svenskt kvalitetsregister

Det livskvalitetsformulär som användes i uppföljningen kommer under året att införas i det svenska kvalitetsregistret för kärlkirurgi, Swedvasc, och då får patienterna fylla i det både före behandling och efter ett år.

- Förhoppningsvis kan vi också regelbundet upprepa en mer omfattande kontroll med ultraljud, såsom vi gjort nu, avslutar Lena Blomgren.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 21 december 2018

Innehållsansvarig: Lisa Lilja

Publicerad av Lisa Lilja