Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök
Abstrakt målning med grafiska mönster. Toningar i gult, rött och blått.

Planes

Istvan Acs

Konst för mig är en särskild form av kunskap, där frågor och (dem eventuella) svar formuleras intuitivt under skapandets forskande kreativa process.  Mina bilder har ingen speciell narrativ karaktär, bilden börjar precis där orden, där språkets verbala möjligheten tar slut. Den språkliga översättligheten är minimal.        

I mina bilder låter jag gärna konfrontera den välbekanta med obekanta, den kognitiva med den emotionellt instinktfulla, den verkliga med den overkliga och på så sätt ur konfrontationen, ur spänningen av dessa ytterligheter byggs bilden.

Jag experimenterar gärna med tjocka färg applikationer och varierande penseldrag för att skapa abstrakta landskap som samtidigt ger möjlighet för tysta kontemplationer om naturen men också ger en insyn på dess överskott av kaotisk flöde och mystik.

Jag målar oftast med klara färger blandat med mörka hålrum, på det sättet vill  jag spegla den psykiska terrängen av det mänskliga medvetandet. Härligt att under den skapande processen komma till den punkt där bilden, bildens inre problematik börjar leva sitt eget liv och känna hur man själv blir nästan en del av den visuella aktiviteten. Långa observationer och förväntan leder till den punkten där något börjar manifestera sig genom mig.

Tar pedagogiska uppdrag Håller i workshoppar
Semiabstrakt målning med arkitektoniska former och ett par realistiskt målade ben. Toningar i blått, svart och rött.
Abstrakt målning med grafiskt mönster och toningar i blått, rött, vitt, svart och orange.
Abstrakt målning med grafiska mönster. Toningar i gult, rött och blått.