Du är på Region Örebro läns webbplats.
Läs om hälsa och sjukdomar och var du kan hitta vård. Logga in för att läsa din journal och göra dina vårdärenden.
Här hittar personal inom vård och omsorg relevant vårdrelaterad information, regionala riktlinjer, rutiner och styrande dokument.
Region Örebro läns webbplats för dig som arbetar med regional utveckling i Örebro län.
Ring vår växel 019 - 602 10 00
019 - 602 10 00
Inkommande e-post till regionen@regionorebrolan.se tas emot av registrator vid det centrala diariet.
Därför kan vi inte svara på frågor om:
Vi kan inte garantera säkerheten för e-post, skicka därför aldrig konfidentiella uppgifter via e-post utan använd istället tjänsten 1177 Vårdguidens e-tjänster där du kan nå vården.
Information som sänds med e-post hanteras enligt samma offentlighets- och sekretessregler som för post via brev. Det betyder att de handlingar som kommer in är allmänna och diarieförs enligt gällande regler och bevaras för framtiden.
regionen@regionorebrolan.se
Region Örebro länBox 1613701 16 Örebro
Eklundavägen 1702 17 Örebro
Med utgångspunkt i Region Örebro läns nya trafikförsörjningsprogram inför Länstrafiken flera förbättringar för resenärerna i länets kollektivtrafik under kommande år. Realtidssystem, snabbussar och bättre information om planerade och oplanerade trafikstörningar är några exempel.
- Konkret innebär ett realtidssystem att du som resenär får relevant och aktuell reseinformation direkt. Antingen via vår app, på de digitala skärmarna på busshållplatsen eller när du söker information på vår webb, berättar Fredrik Eliasson, kollektivtrafikchef för Länstrafiken.
Systemet finns redan idag i stadstrafiken i Örbro, men ska förbättras och utvecklas för att kunna användas i hela länet.
-Det handlar till exempel om vart bussen befinner sig, hur lång tid det är kvar tills den kommer till busshållplatsen, om det är trafikstörningar som påverkar restiden eller om någon annan förändring skett som påverkar avgång eller ankomst, berättar Fredrik.
Förbättrad information på hållplatser
På de nya hållplatserna för snabbussarna finns också en så kallad nedräknare som helt enkelt räknar ned minuterna till dess att bussen är på plats.
-De kollektivtrafikaktörer som redan infört den här typen av funktion, till exempel Skånetrafiken och även Östgötatrafiken, har fått positiva reaktioner från sina resenärer. Inte minst för att det underlättar för dig som resenär att planera din resa, både innan, under och efter resan, menar Fredrik som också hoppas att förbättringarna ska leda till att vi är fler som vill resa kollektivt i framtiden. Inte minst utifrån ett klimatperspektiv.
-Vi vet redan att kollektivtrafiken är ett viktigt medel för att minska klimatutsläppen. Den är dessutom på god väg att bli helt fossilfri. Här i länet körs till exempel hundra procent av busstrafiken i den allmänna kollektivtrafiken på förnybart bränsle (biogas). Vi utreder också möjligheten att stegvis elektrifiera vår fordonsflotta, berättar Fredrik.
Ett steg i taget
Allt sker dock inte samtidigt. Om allt går enligt plan, går de första snabbussarna ut i trafik 2023. Till dess är planen att även realtidsinformationen och informationen i nedräknarna ska vara på plats. - Ny teknik behöver tid att testas och prövas naturligtvis, men vi inför stegvisa förbättringar så fort det är möjligt. Till exempel är informationen i de digitala skärmarna på hållplatsen och i bussarna redan idag en stor förbättring jämfört med för några år sedan, menar Fredrik.
Till 2030 hoppas Fredrik att kollektivtrafikutbudet i länet är sammanhållet och sömlöst oavsett om den genomförs med buss, tåg, färdtjänst eller annat trafikslag. - Det är ambitionen och jag tror absolut att vi har goda förutsättningar att nå det målet, avslutar Fredrik.
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Tack för ditt inskick
Vill du skicka lite återkoppling kring vad vi kan göra bättre så kan du göra det här.
Senast uppdaterad: den 15 februari 2022
Vid tidtabellskiftet i augusti återinförs tre linjer med regionbuss
Nytt stadslinjenät
Snabbussar