Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Patient från ett annat län på USÖ

Du har rätt att välja vilken vårdgivare du vill i landet när du söker vård inom primärvård och öppen specialistvård.

Om du behöver specialistvård som inte finns där du bor eller om väntetiderna är väldigt långa kan du själv söka vård i en annan region. Du får då själv betala patientavgift, resa och uppehälle.

Om du önskar vård i en annan region kan du fråga din vårdgivare vad som gäller kring remisser till andra regioner. 

Om du behöver akut vård

Om du plötsligt blir sjuk eller råkar ut för en olycka i Sverige har du alltid rätt att få vård på närmaste sjukvårdsenhet. Du betalar då den patientavgift som gäller i den region där du befinner dig. Den region du tillhör stå för övriga kostnader.

Så gör du en Egen vårdbegäran till Region Örebro län

Om du vill söka vård på en mottagning exempelvis på Universitetssjukhuset i Örebro (USÖ) ska du göra en Egen vårdbegäran. I den vårdbegäran ska du berätta varför du vill komma till mottagningen. 

Som patient från ett annat län kan du inte göra en Egen vårdbegäran via 1177 e-tjänster. Därför behöver du fylla i och skicka in en fysisk pappersblankett. 

Så här gör du när du ska fylla i och skicka in fysiska vårdbegäran:

 1. Kontrollera vad det står på mottagningens sida om vad som gäller för dig som vill komma hit. Ibland kan det vara prover som ska vara tagna i din hemregion eller andra saker som måste vara klara innan du gör din egna vårdbegäran.
  Här hittar du våra mottagningar och vårdenheter på Örebro universitetssjukhus.
  Här hittar du våra mottagningar och vårdenheter på Karlskoga lasarett.
  Här hittar du våra mottagningar och vårdenheter på Lindesbergs lasarett.
 2. Ladda ner, fyll i och skriv ut blanketten som gäller den mottagning du vill söka vård hos. 
  Blanketter för Egen vårdbegäran till Region Örebro län
 3. Skicka blanketten till den adress som står angiven på blanketten. (Står det flera adresser ska du bara skicka blanketten till den mottagning där du vill söka vård.) 

Inom 14 dagar kommer du att få en bekräftelse på att vi har tagit emot din Egen vårdbegäran. Observera att Vårdgarantin inte gäller för vård som du söker utanför det län som du är folkbokförd i. 

Sjukresa för utomlänspatienter

När det gäller sjukresor gäller din hemregions regler. Ta kontakt med hemregionen för att få mer information. Sjukresa gäller för resor mellan hotellet och sjukhuset, om den beviljats av hemregionen.

För information om resmöjligheter i Region Örebro län, kontakta sjukreseenheten på telefonnummer 020-31 43 22.

Hotellrum för dig som patient och medföljande anhörig

Om du är patient i någon av följande regioner och har blivit remitterad till oss är det din hemregion som ansvarar för att boka hotellrum åt dig:

 • Region Dalarna
 • Region Gävleborg
 • Region Sörmland
 • Region Uppsala
 • Region Värmland
 • Region Västmanland
 • Region Örebro

Om du är patient i någon annan region och kommer för en daglig behandling i öppenvården och har en lång resväg ansvarar Region Örebro län för att boka övernattning på Clarion Hotel, Kungsgatan. 

Här kan också anhörig/närstående till dig som är patient bo. Kontakta den mottagning som du har blivit remitterad till för mer information. 

Din hemregions regler styr ersättning för resor och logi. Frukost ingår alltid i rumspriset. Anhörig/närstående betalar direkt till hotellet. I särskilda fall betalar hemregionen anhörigkostnad. Intyg från hemregionen ska då visas upp på hotellet.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 16 augusti 2021