Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Vård till flyktingar från Ukraina

Flyktingar från Ukraina har rätt till akut sjuk- och tandvård samt vård som inte kan vänta. Detta gäller såväl för personer som omfattas av EU:s massflyktsdirektiv och för personer som använder rätten att vistas i Sverige i tre månader.

Ukrainska flaggan

Flyktingar från Ukraina som registrerar sig vid Migrationsverket får ett uppehållstillståndkort som de ska använda vid kontakter med till exempel myndigheter och sjukvården.

Den som har registrerat sig hos Migrationsverket får också en kallelse till Asyl- och invandrarhälsan för ett hälsosamtal.

Om du vill hjälpa en flykting som kommer från Ukraina med vårdkontakter finns här nedan översatt information på ukrainska och ryska.

Alla broschyrer går att ladda ner och skriva ut och en del broschyrer går även att beställa.

Här finns också bra länkar till översatt information på ukrainska/українська och ryska/Pусский på 1177.se och Folkhälsomyndigheten med mera.

Foldrarna ovan kan du beställa via Region Örebro län. Fyll i formuläret nedan. Glöm ej att ange antal foldrar du vill beställa per språkversion. 

Kryssa i den språkversion du önskar beställa.
Kryssa i den språkversion du önskar beställa.
Hantering av personuppgifter

På 1177.se finns information om hur man söker vård och tandvård i Örebro län, information om covid-19, och information om regler och rättigheter, på ukrainska och ryska.

Information på ukrainska/українська

Information på ryska/Pусский

Information med bildstöd:

Var ska jag söka vård - ukrainska (material från Västra Götalandsregionen)

Var ska jag söka vård - ryska (material från Västra Götalandsregionen)

 

Länsstyrelsernas webbplats med information om Sverige för dig som är asylsökande eller nyligen har fått uppehållstillstånd.

Informationssverige.se

Information på ryska 

Vill du ha mer information kan du läsa på vår Vårdgivarwebb. Här finns riktlinjer och beslut om smittskydd, vårdhygien, administrativa rutiner som gäller vid omhändertagandet av flyktingar från Ukraina.

Flyktingmottagning - Ukraina (Vårdgivarwebben)

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 12 april 2022