Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Berättelser från spermiedonatorer

Röster från donatorer. Här finns korta berättelser om vad som kan vara anledningen till att man vill donera.

För att bevara donatorers anonymitet är texterna och personerna fiktiva men inspirerade av verkliga berättelser. Bilderna är köpta bildbyrå-bilder och har ingen koppling till texten.

Kille i keps

Jag blev spermiedonator när jag pluggade på universitetet. Det kändes som en bra grej att göra och att man därigenom kunde hjälpa andra människor. Det är ju några år sedan och kanske så finns det någonstans en familj som fått barn genom min donation.

Jag vet ju att barn som blir till genom spermiedonation har rätt att få reda på vem som är biologisk far när de blir myndiga. Men det är inget jag går och funderar på direkt. Jag tänker att jag inte är och kommer aldrig att vara deras pappa. Men det kan kanske ändå vara bra för barnet att få reda på sitt genetiska ursprung när hen är myndig. Och självklart om hen vill träffa mig då så ställer jag upp på det.

Kille framför whiteboardtavla

Det var inget svårt beslut för mig. Jag har varit blodgivare i några år nu och har anmält mig till Tobiasregistret och vill donera mina organ när jag dör. Så därför var det ett enkelt beslut för mig att även anmäla mig som spermiedonator. Jag är själv helt frisk och vill helt enkelt kunna göra en insats för andra människor.

Man som bär lådor

Jag har själv två barn och varje dag blir jag påmind om hur mycket positivt de tillför i mitt liv. Jag har ju hört och läst om människor som av olika anledningar inte kan få barn och att de blivit hjälpa av spermie- eller äggdonation. Så jag ville helt enkelt göra en insats för dom som inte kan få barn. Kanske kan min donation göra att någon eller några får möjligheten att uppleva föräldraskapets under.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 29 september 2023