Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Audiologiskt forskningscentrumJust nu söker vi försökspersoner till dessa projekt:

Generell intresseanmälning
Är du intresserad av vår forskning och kan tänka dig att delta i ett aktuellt eller kommande projekt kan du göra en generell intresseanmälan. Läs mer här:

Generell intresseanmälan

Hitta lätt på sidan!

Detta är AudF | AudF i samarbete | Inte bara ljud... | Aktuellt


Detta är Audiologiskt forskningscentrum


Audiologiskt forskningscentrum är en geografisk samlingsplats för forskare och doktorander som arbetar med forskning kring hörsel och kommunikation. Här bedriver vi tvärvetenskaplig och klinisk hörselforskning med ett av Sveriges mest välutrustade hörsellaboratorier.

Hit är tio seniora forskare och 15 doktorander knutna, bland annat genom projektet ”ICF Core Sets” som är ett samarbete med forskare från 10 olika länder.

Vår uppgift är bland annat att undersöka personer med olika hörselskador. Benämningen hörselskada innefattar såväl personer med nedsatt hörsel som de med dövhet, tinnitus och ljudkänslighet.

Till vår hjälp har vi ett av Sveriges mest välutrustade hörsellaboratorier och världens största nationella databas över personer med Ushers syndrom.

Samarbete
Audiologiskt forskningscentrum är i grunden ett samarbete mellan Region Örebro län, Audiologiska kliniken i Örebro, Örebro universitet, Institutet för handikappsvetenskap.

Inte bara ljud
Vår hörselforskning är inte enbart begränsad till örat. Man brukar säga att man hör med örat, men lyssnar med hjärnan. Forskningen som bedrivs hos oss handlar även om de kognitiva faktorer som måste till för att ljud ska bli något fattbart. En människas kognitiva kapacitet avgör hur stor hjälp hon kan få av sitt hörselhjälpmedel.

En annan del av vårt forskningsområde är att bevaka psykosociala och medicinska följder av en nedsatt hörsel eller dövblindhet. Genom att studera personer med olika hörselskador lär vi oss vad som händer med människan och dennes sociala relationer då kommunikationsförmågan hotas. Vi jobbar för att ligga i framkant med den hjälpmedelstekniska utvecklingen.

Läs mer
Läs mer om vår verksamhet här.


Aktuellt (Nyhetsarkiv)


Audiologiskt forskningscentrums verksamhetsberättelse för 2016
2017-08-16

Vänner!

Vi på Audiologiskt forskningscentrum (AudF) har härmed glädjen att översända vår verksamhetsberättelse för 2016.

Vi tackar alla våra externa samarbetspartners, anslagsgivare, Örebro universitet, Institutet för handikappvetenskap (IHV) och inte minst våra uppdragsgivare, Universitetssjukhuset USÖ och Region Örebro län för gott stöd.

Claes Möller

Professor / verksamhetschef
Audiologiskt forskningscentrum
Universitetssjukhuset Örebro

Ladda ner verksamhetsberättelsen här.Ulrika Englund och Marie Matérne deltar i konferensen i handikappforskning på Örebro universitet.
2017-05-04


En chef, kollega eller närstående som stöttar är avgörande för människor med förvärvade hjärnskador, på deras väg tillbaka till arbete. Det visar Marie Matérne i en studie där hon intervjuat stödpersonerna om deras roll. Resultat presenteras på en konferens i handikappforskning på Örebro universitet.

Läs mer på Örebro universitets hemsida.   

Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 17 april 2018

Innehållsansvarig: Claes Möller

Publicerad av Jonas Birkelöf

Kortadress: https://www.regionorebrolan.se/audf