Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Audiologiskt forskningscentrumJust nu söker vi forskningspersoner till dessa projekt:

Generell intresseanmälning
Är du intresserad av vår forskning och kan tänka dig att delta i ett aktuellt eller kommande projekt kan du göra en generell intresseanmälan. Läs mer här:

Generell intresseanmälan

Unikt hörseltest kan hjälpa många: ”Mer pålitligt”

2020-05-28

De hörseltest som används i dag har inte förändrats så mycket sedan de lanserades på 1950- och 1960-talet. Med stöttning från Social Impact Lab utvecklar doktoranden Erik Witte just nu ett nytt test, som han hoppas ska ge personer med hörselnedsättning bättre vård.
– Det är ett mer pålitligt sätt att utvärdera insatser, som till exempel hörapparatanpassning.

Läs mer på Örebro universitets hemsida.


 

Detta är Audiologiskt forskningscentrum


Audiologiskt forskningscentrum är en geografisk samlingsplats för forskare och doktorander som arbetar med forskning kring hörsel och kommunikation. Här bedriver vi tvärvetenskaplig och klinisk hörselforskning i nära samarbete med bl a Audiologiska kliniken vid USÖ och Örebro universitet.

Vår uppgift är bland annat att undersöka personer med olika hörselskador. Benämningen hörselskada innefattar personer med olika grader av hörselnedsättningar, tinnitus och ljudkänslighet.

Till vår hjälp har vi ett av Sveriges mest välutrustade hörsellaboratorier.

Samarbete
Audiologiskt forskningscentrum är i grunden ett samarbete mellan Region Örebro län, Audiologiska kliniken i Örebro, Örebro universitet och Institutet för handikappvetenskap.

Inte bara ljud
Vår hörselforskning är inte enbart begränsad till örat. Man brukar säga att man hör med örat, men lyssnar med hjärnan. Forskningen som bedrivs hos oss handlar även om de kognitiva funktioner som bidrar till att ljud blir fattbara. En människas kognitiva kapacitet avgör hur stor hjälp hon kan få av sitt hörselhjälpmedel.

En annan del av vårt forskningsområde är att bevaka psykosociala och medicinska följder av en nedsatt hörsel eller dövblindhet. Genom att studera personer med olika hörselskador lär vi oss vad som händer med människan och dennes sociala relationer då kommunikationsförmågan hotas. Vi jobbar för att ligga i framkant med den hjälpmedelstekniska utvecklingen.

Läs mer
Läs mer om vår verksamhet här.   

Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 3 september 2020

Innehållsansvarig: Elina Mäki-Torkko

Publicerad av Frida Chebat

Kortadress: https://www.regionorebrolan.se/audf