Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Audiologiskt forskningscentrumHitta lätt på sidan!

Detta är AudF | AudF i samarbete | Inte bara ljud... | Aktuellt


Just nu söker vi försökspersoner till följande projekt:

  • Jag hör dig - men vad är det du säger? Läs mer.
  • Generell intresseanmälan. Läs mer.DETTA ÄR AUDIOLOGISKT FORSKNINGSCENTRUM


Audiologiskt forskningscentrum är en geografisk samlingsplats för forskare och doktorander som arbetar med forskning kring hörsel och kommunikation. Här bedriver vi tvärvetenskaplig och klinisk hörselforskning med ett av Sveriges mest välutrustade hörsellaboratorier.

Hit är tio seniora forskare och 15 doktorander knutna, bland annat genom projektet ”ICF Core Sets” som är ett samarbete med forskare från 10 olika länder.

Vår uppgift är bland annat att undersöka personer med olika hörselskador. Benämningen hörselskada innefattar såväl personer med nedsatt hörsel som de med dövhet, tinnitus och ljudkänslighet.

Till vår hjälp har vi ett av Sveriges mest välutrustade hörsellaboratorier och världens största nationella databas över personer med Ushers syndrom.

Läs mer om vår verksamhet här.

> UppAUDIOLOGISKT FORSKNINGSCENTRUMS SAMARBETEN


> Upp

 
INTE BARA LJUD...


Vår hörselforskning är inte enbart begränsad till örat. Man brukar säga att man hör med örat, men lyssnar med hjärnan. Forskningen som bedrivs hos oss handlar även om de kognitiva faktorer som måste till för att ljud ska bli något fattbart. En människas kognitiva kapacitet avgör hur stor hjälp hon kan få av sitt hörselhjälpmedel.

En annan del av vårt forskningsområde är att bevaka psykosociala och medicinska följder av en nedsatt hörsel eller dövblindhet. Genom att studera personer med olika hörselskador lär vi oss vad som händer med människan och dennes sociala relationer då kommunikationsförmågan hotas. Vi jobbar för att ligga i framkant med den hjälpmedelstekniska utvecklingen.

> Upp AKTUELLT


Fler nyheter i arkivet: Nyhetsarkiv

Nordisk konferens om forskning inom handikappvetenskap
2016-11-09

Den 3e - 5e maj 2017 i Örebro håller Nordic Network on Disability Research (NNDR) en nordisk konferens om aktuell forskning inom handikappvetenskap.

Läs mer på konferensens hemsida


Sex miljoner till USÖ-forskare
2016-09-29

Drygt sex miljoner kronor delade Nyckelfonden i år ut till olika forskningsprojekt vid USÖ. Pengarna ska bland annat gå till forskning kring lungcancer, hörselnedsättning och Crohns sjukdom. Men för första gången också till forskning inom psykiatrin.

Läs mer på NA:s hemsida.Audiologiskt forskningscentrums verksamhetsberättelse för 2015
2016-03-04

Vänner!

Vi på Audiologiskt forskningscentrum (AudF) har härmed glädjen att översända vår verksamhetsberättelse för 2015.

Vi tackar alla våra externa samarbetspartners, anslagsgivare, Örebro universitet, Institutet för handikappvetenskap (IHV) och inte minst våra uppdragsgivare, Universitetssjukhuset USÖ och Region Örebro län (f d Örebro läns landsting), för gott stöd.

Claes Möller

Professor / verksamhetschef
Audiologiskt forskningscentrum
Universitetssjukhuset Örebro


Ladda ner verksamhetsberättelsen här.Personer med dövblindhet tvingas att ständigt förklara sig
2015-11-12

Vi får ständigt förklara. Den upplevelsen av omvärldens okunnighet förmedlar personer med Ushers syndrom, en forma av dövblindhet, i en avhandling som nu läggs fram vid Örebro universitet

– Min förhoppning är att kunna sprida kunskap, för att minska trycket på dessa personer att beskriva och förklara, säger författaren Moa Wahlqvist.

Text och foto: Maria Elisson

Läs hela artikeln på forskning.se.Sarah Granberg tilldelas Arnbrinks utmärkelse
2015-11-06

Arnbrinks Utmärkelse tilldelades Sarah Granberg för avhandlingen Functioning and disability in adults with hearing loss: the preparatory studies in the ICF Core sets for hearing loss Project.

Läs mer på SAS hemsida.

    

Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 9 november 2016

Innehållsansvarig: Claes Möller

Publicerad av Tobias Åslund

Kortadress: https://www.regionorebrolan.se/audf